Поискаха оставката на Берлускони

Поискаха оставката на Берлускони | StandartNews.com

Рим. Ръководителят на партията, която води правителството на Италия призова в сряда Силвио Берлускони да подаде оставка от политиката, след като той загуби обжалването на присъдата за данъчните измами и влоши напрежението в крехката коалиция, предаде Ройтерс.

Лявоцентристката премиер Енрико Лета реагира сдържано, но генералният секретар на неговата Демократическа партия (ДП), каза, че всички граждани са равни пред закона и Берлускони трябва да подаде оставка.

"Това е най-правилното нещо и е каквото се случва обикновено", каза Гулиелмо Епифани пред Corriere Della Sera. "Какво щеше да се случи в Съединените щати? В демократичните страни, социалните и данъчните престъпления се взимат изключително сериозно."

Берлускони все още е сенатор, въпреки че Върховният съд миналата седмица потвърди присъдата му за данъчни измами.

Подобно на Лета, Берлускони се опита да облекчи политическото напрежение, като каза, че е важно правителството да оцелее и да помогне на Италия да излезе от най-тежката си рецесия от Втората световна война.

Епифани, член на долната камара, каза, че Берлускони, 76, следва се оттегли независимо от евентуалните последствия, което вероятно ще накара партията на Берлускони да напусне правителството.

"Принципът за законоустановеност в една демократична държава е преди всяко политическо решение", каза Епифани.

"Епипфани е безотговорен провокатор, който търси правителствена криза, без да бъде готов да поеме отговорност за него", каза Лука Ди Алесандро, говорител на ПДЛ.

Берлускони се очаква да излежи присъдата си или под домашен арест в една от своите луксозни сгради или под формата на обществено полезен труд. Нарушителите над 70 години обикновено не се изпращат в затвора.

Комисия на Сената ще започне дебат в сряда вечерта за това дали да извади Берлускони от парламента.

Президентът Джорджо Наполитано, като Лета, е против предсрочни избори, които според него Италия не може да си позволи по време на икономическа ситуация.

Членове на партията на Берлускони се опитаха да лобират Наполитано за някакъв начин за оставане на Берлускони в политиката, заявявайки, че той е незаменим лидер на 10 милиона италианци, които са гласували за него на изборите през февруари миналата година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай