Първият румънец, заминал да работи във Великобритания, бе уволнен

Първият румънец, заминал да работи във Великобритания, бе уволнен | StandartNews.com

Лондон. Великобритания бе обвинена в "ксенофобия и безпрецедентна омраза", след като лицето на румънската имиграция в рамките на новите закониза работа е бил изгонен от първата си работа във Великобритания, предаде The Times.

30-годишният Виктор Спиреску е бил изгонен от работата си в автомивка в Бигълсуейд, Бедфордшър, само няколко дни след като пристигна в страната на 1 януари, като обвини за това "расистки" вестници.

Петру Лухан, румънски евродепутат, отговори, призова премиерът Дейвид Камерън да се опита да подобри отношенията между двете страни след "дискриминационните атаки" на своите сънародници.

Спиреску се превърна в знаменитост и даде серия интервюта, след като се оказа един от малкото румънци, които пристигнаха на 1 януари във Великобритания, за да работят.

На летище Лутън Спиреску бе посрещнат от множество камери и от двама депутати, които в деня на отпадането на трудовите ограничения за българи и румънци във Великобритания и в останалата част на ЕС очакваха прилив на имигранти.

Спиреску е бил уволнен от автомивката, където бе нает, и обвинява за това медиите, които са го държали на телефона в работно време. Шефът му в автомивка в Бедфордшир го освободил от работа, защото Спиреску често говорел по телефона, най-вече с журналисти, разказал румънецът.

Британският таблоид Sun пък разкри, че Спиреску е бил признат за виновен за нападение над бившата му приятелка през юни 2011 г. и му е била наложена глоба. Девойката разказала пред журналисти от Sun за връзката си с Виктор, като една от причините за раздялата им бил фактът, че той не можел да си намери работа.

Според The Times преди да дойде във Великобритания, в Румъния Спиреску е упражнявал професията на овчар, електротехник и механик. Журналисти от Daily Telegraph дори бяха отишли да интервюират на място 19-годишната му годеница Каталина Курчан, снимана пред порутената им къща в трансилванското село Пелишор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай