Партньори на Меркел искат да изключват страни от еврото

ХСС се обявиха за национални референдуми по "европейски решения от особена важност"

Партньори на Меркел искат да изключват страни от еврото | StandartNews.com

Берлин. Канцлерът Ангела Меркел иска следващото правителство да бъдe обединено в своята политика за ЕС, но портньорите й прибягват до евтин популизъм по въпроса. Баварският Християнсоциален съюз иска по-строги мерки срещу страните, които има по-голям дефицит, и възможността тези страни да бъдат изхвърлени от еврозоната, коментира Spiegel.

След съобщенията, че има проблеми в коалиционните преговори между Християндемократическия съюз (ХДС) и ХСС от една страна и Германската социалдемократическата партия (ГСДП) и трите партии искаха да демонстрират единство помежду си.

"Когато става въпрос за ключови теми, има голяма степен единство, особено за Европейския съюз", каза генералният секретар на ХДС Херман Грьое. Генералният секретар на ГСДП Андреа Налес изрази съгласие. Те обаче не разкриха, че документът от 12 страници на работната група за европейските въпроси включва и допълнение. В този текст, до който Spiegel има достъп, ХСС настоява

страните, които неколкократно не спазват заложените цели за дефицита, да напуснат еврозоната.

"ХСС иска страни членки, които в предвидимото бъдеще няма да са в позиция да изпълнят маастрихтските критерии, да може временно да напуснат еврозоната", пише в текста. ХДС и ГСДП имат различен възглед по този въпроси и не предвиждат компромиси.

В сравнение с редица изявления на баварската консервативна партия през изминалите години, настоящият текст е дори сдържан и все пак според Spiegel посланието е ясно – партията иска фалирали държави да напуснат единния валутен съюз. И това е позицията, около която партията единодушно се обедини при конференцията си миналата година. Това със сигурност не са добри новини за Меркел, която би предпочела да управлява без такива тежки политичекси послания за европейската политика.

Освен това такава позиция е знак, че ХСС няма да се съгласи с политиките на канцлера, които са приятелски настроени към ЕС. Тя е приложима към редица други проблеми – ХСС иска още и

национални референдуми по "европейски решения от особена важност",

връщане на правомощия от Брюксел обратно обратно към страните членки на ЕС, както и процедури за преструктуриране на дълговете на държавите.

Друга индикация, че партньорите ХСС и ХДС не са настроени на една честота по време на коалиционните преговори, е фактът, че лидерът на баварската партия Хорст Зеехофер вече се приготвя за изборите за Европейски парламент през май 2014 г. ХСС се надява да вземе от гласовете на новосъздадената евроскептична партия "Алтернатива за Германия", която изглежда има потенциал да се сдобие с мандати в европарламента. Предвид това ХСС едва ли ще стои на страна и ще гледа как ХДС и ГСДП преговарят спокойно.

В допълнението към документа на работната група ХСС иска и по-малка Европейска комисия. "Трябва да има намаление на комисиите", казва Томас Зилберхорн, преговарящият от ХСС по европейските въпроси. "Единственото място, където кабинетите са толкова големи е Африка, където всички племена трябва да са взети предвид при съставянето на правителство", обяснява той.

В тази ситуация не е изненадващо, че изявлението на генералния секретар на ХСС Александер Добринт леко наруши хармонията в атмосферата между ХДС и социалдемократите в сряда. "Няма да позволим културата ни на дискутиране да бъде нарушена от хармония", каза той. Що се отнася до европейската политика, той изглежда държи на думата си, коментира Spiegel.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай