Париж отбеляза Деня на Бастилията

Оланд обяви, че икономиката на страната се възстановява

Париж отбеляза Деня на Бастилията | StandartNews.com

Париж. Близо пет хиляди военнослужещи и цивилни взеха участие в парада по Шанз Елизе в Париж за националния празник на Франция – Деня на Бастилията.

Парадът бе открит с демонстрационни полети. Над Шанз Елизе прелетя пилотажната група „Патруй дьо Франс" като по традиция украси небето в цветовете на френския трикольор.

Общо в парада взеха участие 265 транспортни средства, 35 хеликоптера и 58 самолета.

Почетни гости на френския президент Франсоа Оланд бяха ръководителят на ООН Бан Ки-мун и изпълняващият длъжността президент на Мали Диокунде Траоре. Заедно с тях от трибуната за гости на площад „Съгласие" парадът бе наблюдаван от членове на френския кабинет.

Празникът бе помрачен от влаковата катастрофа близо до Париж, при която загинаха 6 души.

Президентът Франсоа Оланд заяви, че Франция ще запази забраната си за проучване на шистов газ през целия му петгодишен мандат.

"Докато аз съм президент, няма да има проучване за шистов газ", каза Оланд по време на интервю за водещи телевизии по случай Деня на Бастилията.

Той каза още, че техниката, използвана за извличане на шистов газ, представлява прекалено голям "риск за подземната вода." Енергийните компании имат забрана от 2011 година да експлоатират шистов газ във Франция заради опасения, свързани с околната среда - риск от замърсяване на въздуха и водата.

Оланд заяви, че вече е започнало възстановяването на френската икономика, която тази година отбеляза рецесия, а безработицата в страната достигна рекордни показатели, предаде АФП.

"Икономическото възстановяване вече е налице", подчерта той в интервю за френски медии и допълни, че индустриалното производство е нараснало, а също така се наблюдава известно възстановяване на потреблението. В същото време Оланд не изключи възможността за повишаване на данъците, за да се балансира бюджетът, на фона на опитите на страната да овладее дефицита.

"Ще повиша данъците, само ако възникне такава необходимост. В идеалния случай повишаването ще бъде възможно най-малко", подчерта френският лидер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай