Паника за спеставянията тресе Европа

Паника за спеставянията тресе Европа | StandartNews.com

Атина. Европейци масово теглят спестяванията си от банките. Гръцките граждани може и да са обзети от „голям страх, който е способен да се превърне в паника”, както по-рано заяви президентът на Гърция Каролос Папуляс, но от известно време много гърци са премествали парите си в считани за сигурни финансови институции, например във Великобритания, Швейцария, Германия и като цяло в страните от Северна Европа.

Опасенията за изтичане на пари от гръцките банки разтърси Атина тази седмица, след като само в понеделник клиентите на банките изтеглиха 700 милиона евро от влоговете си, пише в. "Лез еко".

Не само гърците обаче се притесняват за спестяванията си. Статистиката показва, че спестителите в Белгия, Франция и Италия също са теглили масово пари от банките.

В четвъртък испанското правителство трябваше да опровергава слуховете за паническо теглене на пари от финансово затруднената „Банкиа”.

Гърците се опасяват от рязко обезценяване на валутата им, ако страната излезе от еврозоната. Испанските вложители пък са изплашени от национализацията на „Банкиа” и се притесняват от нарастващия размер на правителствения спасителен план за банковия сектор, предава Фокус.

Във вторник сумата на изтеглените пари от банките в Гърция е достигнала почти същата сума като предния ден. „Като цяло гръцката банкова система е в опасност, банките се изправят пред най-лошото – масовото изтегляне на пари”, казва генералният директор на IG Markets France.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай