Отново съдят собствениците на "Коста Конкордия"

Отново съдят собствениците на "Коста Конкордия"  | StandartNews.com

Рим. Адвокатите, представляващи италианския остров Джилио, поискаха местните власти да бъдат граждански ищец в процеса за инцидента с круизния кораб „Коста Конкордия" и настояха за компенсация от най-малко 80 милиона евро, предаде агенция Фокус.
Полупотъналият кораб все още не е изтеглен след инцидента край бреговете на острова през януари 2012 година, при който загинаха 32 души.
Адвокатите настояват за компенсации за нанесени щети, тъй като са причинени вреди на туристическия имидж на Джилио.

Междувременно нов етап на съдебното производство за корабокрушението на круизния лайнер „Коста Конкордия" започна днес в италианския град Гросето, област Тоскана.  Открива се основната част на процеса, който трябва да завърши с присъди за виновните за корабокрушението, отнело живота на 32-ма души на 13 януари 2012 година край бреговете на остров Джилио.
От март миналата година насам се състояха три предварителни заседания, на които независими експерти и следователи представиха своите заключения. Официалният представител на прокуратурата в Гросето съобщи пред ИТАР-ТАСС, че днес ще бъдат повдигнати обвинения срещу шестима заподозрени – капитана на „Коста Конкордия", неговия помощник Чико Амброзио, двама офицери от екипажа на кораба, както и срещу ръководителя на кризисния център на „Коста кочере" Роберто Фарадини. Срещу тях ще бъдат повдигнати обвинения за непредумишлено убийство, за потапянето на кораба, за нанасяне на телесни повреди и вреди на околната среда, както и за съпричастност в тези престъпления.
По-рано адвокатите на компанията-собственик на потъналия луксозен лайнер „Коста кричере" успяха да сключат сделка с прокуратурата и бе прекратено съдебното производство за „административни нарушения" след изплащането на глоба в размер на 1 000 000 евро. Въпреки това около 30 италиански адвокати, които представляват интересите на около 120 пострадали пасажери, възнамеряват днес да подадат колективен иск и да привлекат под отговорност целия съвет на директорите на компанията. Тяхната цел е да договорят по-големи компенсации от предложените от компанията „Коста крочере" в размер на 11 000 евро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай