Неделя,

Опозицията печели изборите в Исландия

От: Failed to load user -
Опозицията печели изборите в Исландия
A
A
A

Рейкявик. Партията за независимост печели 26.5%, а Прогресивната партия – 22%, след преброяване на близо 70% от гласовете, предаде Би Би Си. Управляващите социал-демократи събират едва 13%.

"Партията за независимост отново е призована да служи на страната", заяви лидерът на консервативната Партия за независимост Бярни Бенедиктсон пред свои поддръжници, като подчерта, че е готов да преговаря за формирането на коалиционно правителство, което да застане начело на държавата.

"Предлагаме различен път, път към растеж, съхраняване на социалната сигурност, повече социални грижи и създаване на работни места. Това, за което няма да правим компромиси, е намаляването на данъци и вдигането на жизнения стандарт на хората", заяви 43-годишният Бенедиктсон, бивш професионален футболист.

Според последните прогнозни резултати Партията за независимост се очаква да спечели 21 места в 63-местния парламент, а нейният дългогодишен коалиционен партньор – аграрната Прогресивна партия – получава 18 места.

И двете политически сили искат прекратяване на преговорите за присъединяване на страната към ЕС.

Двете партии управляваха включително и по време на либерализацията на финансовия сектор, която според критиците е предизвикала колапса на банковата система през 2008 г.

Икономиката на Исландия, някогашен европейски финансов център, се срина след като три от централните банки фалираха през 2008 г. На изборите преди 4 години, социал-демократите спечелиха с програмата си за резки намаления на бюджета и социалните разходи, които бяха продиктувани от световните финансови институции.

Изморени от години на строги икономии и от обещанията за дългови облекчения, исландските гласоподаватели свалиха от власт социалдемократите, връщайки властта в ръцете на дясноцентристкото правителство, по време на чието управление се случи изумителният финансов срив само преди пет години, коментира Ройтерс.


Всички новини от категория Шоу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията