Омраза срещу роми подпали Чехия

75 арестувани при демонстрации на крайнодесни организации

Омраза срещу роми подпали Чехия | StandartNews.com

Прага. Ненавист срещу ромското малцинство подпали Чехия. Стотици членове на крайнодесни организации организираха протести срещу ромите в няколко града. На места се стигна до сериозни сблъсъци с полицията и хвърляне на камъни по униформените, които отвърнаха със сълзотворен газ. Арестувани са най-малко 75 души, съобщи Би Би Си.

Най-тежките сблъсъци станали в Острава и в Чешке Будейовице, уточнява радио "Прага". И на двете места шествията са напуснали одобрения маршрут и се опитали да стигнат до кварталите с роми. Най-големите сблъсъци станаха в Острава, където около 600 души замеряха полицията с камъни и поне 60 души са арестувани. В Пилзен на улицата излязоха близо 400 души за антицигански марш, задържани са 15-ина. Същия ден имаше и контрапротести от правозащитници, които от седмици призовават властите да не допуснат погроми над ромите.

"Забелязваме много тревожна тенденция през последната година на вкоренена дискриминация срещу ромите, която достигна нови висоти. Това е фундаментален въпрос, който чешките власти не могат да пренебрегват, заяви по-рано тази година "Амнести интернешънъл".

В страната по официални данни живеят между 250 и 300 хиляди роми. Един от най-тежките инциденти от последните години бе нападение срещу ромско семейство във Витков, в което дете пострада с тежки изгаряния. Четирима бяха осъдени на затвор за палежа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай