Понеделник,

Новото италианско правителство положи клетва

От: Failed to load user -
Новото италианско правителство положи клетва
A
A
A

Рим. Енрико Лета положи клетва като новия италиански премиер начело на коалиционен кабинет. Церемонията беше водена от пресидента на Италия Джорджо Неаполитано.

21-те министерски позиции се заемат от смесица от експерти и институционални фигури от целия политически спектър, формирайки „широка коалиция", която слага край на политическата безизходица, причинена от изборите, завършили без категоричен победител.

По време не церемонията мъж простреля двама карабинери и една жена пред кабинета на премиера, който се намира на километър от двореца на президента.

Председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой поздрави новия премиер на Италия Енрико Лета и обеща да продължи подкрепата за Рим да предотврати обявяването на банкрут.

"Искам топло да поздравя премиера Енрико Лета за формирането на ново правителство", заяви Ромпой в изявление, разпространено след полагането на клетва от дългоочаквания италиански коалиционен кабинет.

"Сигурен съм, че при новото управление ще има силен стремеж за политическа стабилност в Италия. Лета и неговото правителство ще имат пълната подкрепа от страна на европейските институции за продължаването на необходимите реформи за стимулиране на икономическия растеж и създаването на работни места, докато в същото време се уважават стабилните публични финанси, с които Италия се ангажира", подчерта Ромпой.

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички