Неделя,

Новото италианско правителство положи клетва

От: Failed to load user -
1051
Новото италианско правителство положи клетва
A
A
A

Рим. Енрико Лета положи клетва като новия италиански премиер начело на коалиционен кабинет. Церемонията беше водена от пресидента на Италия Джорджо Неаполитано.

21-те министерски позиции се заемат от смесица от експерти и институционални фигури от целия политически спектър, формирайки „широка коалиция", която слага край на политическата безизходица, причинена от изборите, завършили без категоричен победител.

По време не церемонията мъж простреля двама карабинери и една жена пред кабинета на премиера, който се намира на километър от двореца на президента.

Председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой поздрави новия премиер на Италия Енрико Лета и обеща да продължи подкрепата за Рим да предотврати обявяването на банкрут.

"Искам топло да поздравя премиера Енрико Лета за формирането на ново правителство", заяви Ромпой в изявление, разпространено след полагането на клетва от дългоочаквания италиански коалиционен кабинет.

"Сигурен съм, че при новото управление ще има силен стремеж за политическа стабилност в Италия. Лета и неговото правителство ще имат пълната подкрепа от страна на европейските институции за продължаването на необходимите реформи за стимулиране на икономическия растеж и създаването на работни места, докато в същото време се уважават стабилните публични финанси, с които Италия се ангажира", подчерта Ромпой.


Всички новини от категория Шоу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички