Норвегия не иска Румъния и България в Шенген

Норвегия не иска Румъния и България в Шенген | StandartNews.com

Осло. Норвегия не одобрява разширяването на Шенгенската зона. Наред с няколко страни от ЕС, норвежците се изказват против присъединяването на Румъния и България към безвизовото европейско пространство, съобщава руското издание „Радиовести".

В норвежкото общество назрява недоволство от перспективата за присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство. Правителството на Норвегия смята, че възможността за присъединяване към безвизовото пространство трябва да бъде отказана на двете страни. Според политиците в противен случай всички членове на Шенгенската зона ще бъдат залети от нова вълна от престъпност. Според официални данни, разпространени от Евростат, в момента в 15 страни от ЕС действат български и румънски престъпни банди, които са считани за едни от най-опасните.

Норвежката преса дори твърди, че срещу присъединяването на Румъния и България към Шенген са и самите норвежки граждани. Неправителствената организация в Осло е започнала да събира подписи за петиция, след като в града бе разбит палатков лагер на 200 нелегални имигранти - всички с ромски произход и граждани на Румъния и България. Жителите на Осло са внесли в местната полиция жалба за натрупания от ромите боклук, като са изразили загриженост за възможното разпространение на болести.

Призивът идва в светлината на предстоящото през есента обсъждане за членството на Румъния и България в Шенгенското пространство.

Стандарт припомня, че преди една година в Новрегия имаше дискусия дали страната да не излезе от Шенгенското пространство в случай, че България и Румъния станат част от него, поради страхове от увеличаване на престъпността и просията в скандинавската държава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай