Понеделник,

Норвегия изпраща жените в казармата

От: Failed to load user -
2015
Норвегия изпраща жените в казармата
A
A
A

Осло. Норвегия е на път да стане първата европейска страна, в която жените ще подлежат на задължителна военна служба. Новината дойде, след като парламентът одобри законопроект, съобщи на сайта си министерството на отбраната, цитирано от РИА Новости.

Законопроектът бе приет от парламента в петък с нужното мнозинство от народни представители. "Всички граждани трябва да имат равни права и задължения независимо от пола", се посочва в прессъобщението на военното ведомство. "Нямаме намерение да викаме жените в казармата, защото имаме нужда от повече войници. Ние се нуждаем от по-добри войници", заяви министърът на отбраната Ане-Грете Стрьом-Ерихсен. Тя приветства постигнатото споразумение на партиите и заяви, че денят е исторически, припомняйки, че днес се отбелязва 100-годишнината от постигнатото от жените право да гласуват.

Очаква се гласуваната промяна да влезе в сила през 2015 г. До 2020 г. пък 20 на сто от военнослужещите трябва да са представителки на нежния пол. В момента жените в норвежката армия са едва 9%. Ежегодно в армията постъпват между 8000 - 10 000 души, а когато има желаещи, приемът е по-голям.

В момента половината членове на норвежкото правителство са жени. В страната действа закон, по силата на който 40 на сто от членовете на съвета на директорите на публичните акционерни дружества трябва да са жени.


Всички новини от категория Шоу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията