Неделя,

Наводненията взеха десет жертви в Чехия

От: Failed to load user -
1386
Наводненията взеха десет жертви в Чехия
A
A
A

Прага. Десет са жертвите на наводненията в Чехия до момента, предаде Ройтерс, позовавайки се на данни от Спасителната служба.

В района на наводнения от придошлата река Вълтава град Чешки Крумлов, в южната част на страната, в реката се е обърнала лодка с петима души. Трима от тях са успели да доплуват до брега. Останалите двама са били отнесени от бурните води. Телата им са намерени надолу по течението.

Кризисният щаб предупреждава, че данните за загинали в стихията са предварителни, защото още няколко души засега се считат за безследно изчезнали.

Водната стихия в Централна Европа взе и 7 жертви в Германия, като нанесе и щети за милиарди евро. Това е равносметката от наводненията до момента.

Кризисните щабове предупреждават, че данните са предварителни, защото още няколко души засега се считат за безследно изчезнали. Унгарските власти евакуираха повече от 2000 жители на едно село като предпазна мярка срещу покачващото се ниво на река Дунав.

Повече за метереологичните условия можете да прочетете тук.


Лошото време в Швейцария е причинило материални щети за най-малко 33,3 милиона евро, най-вече от повредени сгради и съсипани търговски складове, по данни на Асоциацията на швейцарските застрахователи, която очаква данните да бъдат преразгледани към повишение.

Чешкият премиер Петър Нечас очаква щетите да достигнат десетки милиарди крони (няколкостотин милиона евро) за страната му - почти колкото през 2002 г. Окончателните данни ще станат известни едва след една-две седмици.

В Унгария трите предишни периода на наводнения струваха на страната 140 милиона евро през 2002 година (0,2 на сто от БВП), 280 милиона евро през 2006 година (0,4 на сто от БВП) и 480 милиона през 2010 година (0,6 на сто от БВП), според анализ на икономически сайт Портфолио (Portfolio). След и без това продължителната и тежка зима, сега унгарските ниви бяха удавени във вода.

В Германия Министерството на земеделието съобщи за 335 хил. хектара, залети напълно или отчасти, като засега съобщенията за щети възлизат на 172,6 милиона евро, най-вече в Бавария. Автомобилостроителят Порше (Porsche) например спря производството на модела Кайен (Cayenne) в Лайпциг, тъй като не може да доставя произвежданите в Словакия каросерии.

В Чехия 35 хил. хектара земеделски земи са под водата, като площта може да достигне 80 хил., според председателя на аграрната камара Ян Велеба. Заради проблеми с доставките, блокирани работници и наводнени заводи, промишлеността също е засегната.

В Австрия енергийната група Фербунд (Verbund) спря седем от деветте водноелектрически централи, а в Чехия някои заводи на брега на Елба са спрени по съображения за сигурност, най-вече в сектора на химическата промишленост.


Всички новини от категория Шоу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията