Наводненията в Европа се разрастват

Прогнозата за времето не дава повод за оптимизъм

Наводненията в Европа се разрастват | StandartNews.com

Мюнхен/Виена/Прага.Най-малко четирима души загинаха, а осем се издирват след мащабните наводнения в Централна Европа, които предизвикаха свлачища и опасно вдигнаха равнищата на реките. В Австрия, Германия и Чехия положението най-тежко и там продължават спасителните операции. Хиляди домове в региона бяха евакуирани.

В много части на Централна Европа са затворени пътища, а железопътният транспорт не работи. На места често спира и електричеството. Ситуацията продължава да ескалира, а метеоролозите предупреждават, че сегашните наводнения може да надминат мащабите от 2002 г.

В чешката столица Прага беше обявено извънредно положение заради опасност наводнението да засегне и историческия център. Има опасност за редица исторически сгради, които се намират близо до брега на река Валтава. В града бяха заатворени станциите на метрото, училищата и част от бизнеса не работят. Животните в зоопарка също бяха евакуирани.

В германската провинция Бавария властите предупреждават, че прогнозите са за продължаващи силни дъждове, които с очаква да влошат ситуацията около Дунав и другите реки в района. Най-серозно е положението в Пасау, където армията изпрати войници да помагат при спасителните операции. Заради ситуацията германският канцлер Ангела Меркел е провела спешни телефонни разговори с министър – председателите на Бавария и Саксония. Притеснения има и в други провинции, като Баден – Вюртемберг и Тюрингия.

В Австрия нивото на Дунав също опасно продължава да се покачва. В някои райони беше наредена еваакуация на гражданите. Досега там е загинам най-малко един човек, а двама други се издирват.

Повече за метеорлогичната обстановка четете тук.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай