Четвъртък,

Националистите в Европа се обединяват

От: Failed to load user -
3451
Националистите в Европа се обединяват
A
A
A

Хага. Eвроскептичният холандски политик Геерт Вилдерс и лидерът на френския Национален фронт (FN) Марин Льо Пен започнаха ​​"исторически" съюз за европейските избори през следващата година, предаде Би Би Си.

Холандският популист Геерт Вилдерс, който е начело на Партията на свободата и е отявлен критик на българските имигранти, и лидерът на френския крайнодесен "Национален фронт" Марин льо Пен се договориха да се явят заедно на европейските избори догодина. Те се надяват да привлекат и други политически формации в своя, както го нарекоха, "исторически съюз". За целта се събраха да обсъдят обща стратегия не друдаге, а в Хага.

Вилдерс и Льо Пен имат много общо – и двамата са евроскептици, обявяват се срещу исляма и имиграцията и се възползват умело от растящите антиимигрантски настроения в страните си. Холандският политик заяви, че с френската му колежка са на едно мнение по отношение на нуждата да си възвърнат от Брюксел правомощията да контролират границите и икономиките на собствените си страни.

През седмицата Льо Пен посети холандския парламент заедно с Вилдерс. Неговата Партия на свободата загуби почти половината от местата си по време на изборите в страната миналата година, но в момента се представя добре в социологическите проучвания.

Очакванията са, че евроскептиците ще получат значителна подкрепа на европейските избори през май 2014 г. Това се дължи основно на неустойчивите опити на държавите в ЕС да съживят икономиките си.

Времето, в което патриотичните движения бяха разделени, свърши", заяви Марин льо Пен. Вилдерс допълни: "Днес е началото на освобождаването на Европа от чудовището в Брюксел".

Това единение има защо да притеснява по-умерените партии в Европа и транс-националните такива, като социалисти и народната партия. По принцип националистите и другите антиимигрантски формации са фрагментирани. Те основават кампаниите си на национални проблеми и отхвърлят евроинтеграцията, както и всякакви други процеси, които според тях отслабват суверенитета на страните им. Това обаче може да се промени, след като Вилдерс и Льо Пен протягат ръка и към други крайнодесни партии.

Засега еврофобската Партия на независимостта на Обединеното кралство (UKIP), водена от Найджъл Фараж, не е изразила желание да се присъедини към новия съюз. "Разбирам, че г-н Фараж не гори от желание днес да работи с моята партия, но нека ви кажа, надявам се след изборите догодина той да може да се включи към нашата инициатива", коментира обаче Вилдерс.

Партията на свободата и "Националният фронт" в момента са сред независимите формации в Европейският парламент и не са в групата на UKIP. За да направят нов, официално признат блок, те ще се нуждаят от минимум 25 депутата от поне седем членки на ЕС. Според британската ВВС те няма да имат недостиг на потенциални партньори в днешния ЕС. Сред тях са австрийската Партия на свободата, италианската Северна лига, белгийската "Фламандски интерес", "Шведски демократи", "Истински финландци" или Датската народна партия. Интересно е как ще работят с по-крайните партии в България например, които би трябвало да имат различни позиции с Вилдерс, който атакува непрекъснато българските имигранти.

Признаването на официална политическа група в ЕП предоставя на членовете й европейски субсидии, офиси, помощници и места в парламентарните комисии. И което е по-важно: дава им много по-силна и широка платформа.


Всички новини от категория Шоу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията