Наполитано потвърди присъдата на Берлускони

Наполитано потвърди присъдата на Берлускони | StandartNews.com

Рим. Президентът на Италия Джорджо Наполитано заяви, че присъдата срещу бившия премиер Силвио Берлускони ще остане в сила и предупреди партията му да не опитва да сваля правителството, предаде Ройтерс.

Изявлението на държавния глава сложи край на очакванията на партията "Народ на свободата" Берлускони да остане неин лидер въпреки присъдата му за данъчни измами, постановена по-рано този месец.

„Никоя присъда, както и нейното неизбежно изпълнение не биха могли да доведат до правителствена криза", заяви Наполитано, визирайки нестабилната политическа ситуация в страната.

Италианският премиер не отрече възможността за замяна на затворническия режим с домашен арест за 76-годишния Берлускони.

„Възможно е дори, при строго определени обстоятелства и условия и при непременно подадена от осъдения молба, Берлускони да бъде помилван", добави Наполитано.

Поддръжници на Берлускони поискаха от президента да отмени присъдата му. Няколко от министрите и депутати от партията "Народ на свободата" заплачиха да напуснат парламента и правителството, което заплаши стабилността на управляващата коалиция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай