Моника Панайотова пита ЕК как ще предотврати отпадането на забраната за пушене

Моника Панайотова пита ЕК как ще предотврати отпадането на забраната за пушене  | StandartNews.com

Брюксел. „Как Европейската комисия може да предотврати намеренията за либерализация на забраната за тютюнопушене на обществени места в България?", това пита в писмен въпрос до еврокомисаря по здравеопазването Тонио Борг и Европейската комисия българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Моника Панайотова.

Във въпроса си Панайотова припомня, че в съответствие с усилията на европейско ниво за насърчаване на средата без тютюнев дим в ЕС, през 2012 г. България прие поправки в законодателството, с които ограничи тютюнопушенето на обществени места. „Забраната цели намаляване на пасивното тютюнопушене и на броя на пушачите сред възрастните и младите хора. За съжаление, либерализацията на забраната бе обявена като първа стъпка на новото българско правителство, формирано с мандата на Българската социалистическа партия (БСП) на 29 май 2013 г. Новото правителство пое обещанието да направи остър завой в политиката, насочена към ограничаване на вредните ефекти от тютюнопушенето. Това действие е в противоречие с множество научни изследвания за различните вредни последствия от тютюнопушенето върху човешкото здраве и е в пълно несъответствие с позицията на Световната здравна организация, на ЕК, на Европейския парламент и здравните политики", алармира във въпроса си до здравния еврокомисар Тонио Биорг българският евродепутат от ГЕРБ.

Моника Панайотова пита Европейската комисия дали либерализацията на забраната за тютюнопушене на обществени места в България е в противовес на европейските усилия да се осигури среда без тютюнев дим за европейските граждани. Евродепутатът от ГЕРБ пита още какви стъпки ще предприеме Комисията, за да предотврати възможно либерализиране на тази забрана в България като държава-членка на ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай