МИ-5 защити събирането на лични данни

МИ-5 защити събирането на лични данни | StandartNews.com

Лондон. "Хиляди ислямистки екстремисти във Великобритания смятат нашето общество за допустима цел за атаки", заяви директорът на Ми-5 Андрю Паркър по време на първата си публична реч, след като зае поста на ръководител на британската разузнавателна служба през април, предаде Би Би Си.

„Ал Кайда" и нейните разклонения в Пакистан и Йемен са „най-пряката и непосредствена заплаха за Великобритания", каза Паркър.

Той предупреди също за вредите върху британската сигурност, нанесени от изтичането на секретни документи от Правителствената централа за комуникациите (GCHQ).

Паркър потвърди също така, че развиването на интернет, технологиите и голямото количество от данни "трансформира нашето общество" и че трябва да бъдат направени важни избори за това кои възможности са нужни за проследяването на терористи в този нов и различен свят.

"Запазването на възможността за достъп до такава информация е от съществено значение за способността на Ми-5 да защитава страната", изтъкна Паркър.

"Разпространяването на някои данни за разузнаването може сериозно да навреди сигурността в страната. Подобна информация в ръцете на терористите е подарък за тях. Така те могат да се изплъзнат от нас и да ни атакуват в удобно за тях време", коментира новият ръководител на службите за сигурност.

По думите му огласяването на секретните документи нанесло огромни вреди на работата на британските разузнавателни служби, а служителите от тайните служби оценявали изнесената информация като "ръководство", даващо указания на терористите как най-ефективно да избягват засичането на тяхната дейност в процеса на организиране на престъпен акт. В Уайтхол оценката за публикациите била, че тя е нанесла "най-голямата вреда в историята на западните тайни служби".

Въпреки че не спомена директно Едуард Сноудън, някои от най-силните изявления на Паркър изглежда се отнасяха именно за бившия служител на ЦРУ, който предаде на вестник Гардиън хиляди секретни документи за разузнаването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай