Меркел подкрепи реформите в Гърция

Меркел подкрепи реформите в Гърция | StandartNews.com

Атина. "Трябва да дадем на Гърция малко време, за да може нещата да еволюират", гласят заглавията на повечето  гръцките вестници, цитирайки изявление на германския канцлер Ангела Меркел пред телевизия Phoenix.

В. "Етнос" отбелязва, че в тях Меркел се спряла и на съдържанието на доклада на икономистите от германската централна банка (Бундесбанк), в който те описват рисковете за гръцката икономика, като казала, че в него няма "нищо ново".

Меркел казала дори, че за първи път от началото на кризата е отбелязан първичен излишък в бюджета на Гърция. Финансовото министерство на страната отчете излишък за първите седем месеца на годината в размер на 2.7 млрд. евро.

Бундесбанк посочи рискове, които са свързани с гръцката програма и които не представляват нищо ново, казала Меркел по повод на доклада, публикуван в сп."Шпигел". Тя добавила, че някои неща в Гърция са се развили по-бавно, отколкото е било желателно, но в същото време, по думите й, други са доста позитивни.

"Вярвам, че трябва да се даде на Гърция малко време. Както казах има и положителни неща, вчера чухме новите статистически данни за растежа, който все още е отрицателен, но за първи път е постигнат първичен излишък", допълва канцлерът.

Меркел уверила, че ако остане на канцлерския пост след изборите през септември, ще следва същата политика по отношение на кризата.

Изданията цитират още и в."Зюддойче цайтунг", който предрича, че е въпрос на време отпускането на нова финансова помощ на Гърция.

В. "Катимерини" отбелязва, че очакваният днес доклад на Евростатат ще съдържа прогноза за завръщане на еврозоната към растеж.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай