Македония може да се размине с ЕС заради името си

Македония може да се размине с ЕС заради името си | StandartNews.com

Брюксел. Въпреки доклада на Европарламента и желанието на Европейската комисия да започнат преговори през юни, Македония няма да получи дата за началото на преговорите заради нерешения проблем с името, съобщиха дипломати в Брюксел за БНР.

Гърция твърдо се противопоставя на официалното признание на името на държавата. Засега не е ясно каква ще е позицията на нашата страна, тъй като няма съществен напредък в преговорите по бъдещия договор за добросъседство.

По информация на "Хоризонт" от тях вече са проведени четири кръга, последният - само преди две седмици. Македония държи да отпадне един важен за България текст от декларацията от 1999-а година, която трябва да е в основата на новото междуправителствено споразумение. Текстът гласи, че "нищо от македонската конституция не може и не трябва да бъде основа за намеса във вътрешните работи на България с цел защита на статута и правата на лица, които не са граждани на Македония". Според юристи това е гаранция срещу териториални претенции, или претенции за македонско малцинство у нас и специални права за него.

Официалната интернет-страница на външното министерство в Скопие информира, че по негова оценка македонците в България са 750 хиляди, а в Гърция - 700 хиляди.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай