Махането на граници за източноевропейци е плюс за Острова

Махането на граници за източноевропейци е плюс за Острова | StandartNews.com

Лондон. Държавният министър за борбата с престъпността на Великобритания Джеръми Браун заяви, че отварянето на границите за източноевропейци е в интерес на британската външна политика и е добре за икономиката, предаде в. "Дейли телеграф".

От 2014 г. ще бъде свободен достъпът за български и румънски мигранти до британския трудов пазар, след като Лондон вдигне ограниченията, наложени на на двете страни при влизането им в ЕС през 2007 г.

Правителството не е дало каквато и да е оценка колко българи и румънци се очаква да пристигнат, тъй като предишни проучвания се оказаха неточни. Дипломати от двете страни смятат, че през 2014 г. вероятно ще дойдат 35 000 души.

На въпрос дали либералдемократите ще са ентусиазирани от пристигането им, Браун каза, че "те просто се подчиняват на същите правила, както британците, които живеят в Испания или имат вила във Франция, или които работят в Германия".

Той обяви, че е част от "старомодното малцинство", което "приема възможностите на глобализацията" и не съжалява за отварянето на британския трудов пазар за работници от Полша и други източноевропейски страни през 2004 г. По думите му, това е подобрило дипломатическите отношения на Великобритания.

"Беше в интерес на нашата външна политика, но на много по-директно, микрониво, в моя избирателен район има много работодатели, които са изключително доволни от приноса на поляците за бизнеса им и за икономиката", подчерта Браун.

Той призна, че мигрантите са поставили под натиск обществените услуги, но каза, че като цяло положителните страни надделяват над отрицателните.

Браун изрази критиката си към кампанията на британските власти, опитващи се чрез билбордове да накарат незаконните имигранти да се върнат по родните си места. Той посочи, че никой не се е допитвал до него във връзка с нея.

В рамките на кампанията два микробуса с надпис "Идете си вкъщи или бъдете арестувани" обикаляха из шест лондонски квартала, а листовки и малки плакати бяха раздавани на жителите. Призовавайки нелегалните имигранти да се свържат с властите "за безплатни консултации и за помощ с документите за пътуване", постерите върху микробусите показваха също и чифт белезници, както и броя на нелегалните имигранти, арестувани през последната седмица.

Във Великобритания има 683 000 работници от Полша и от други бивши комунистически страни. Според проучвания около 800 000 британци живеят в Испания, а 250 000 във Франция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай