Събота,

Мадрид отказа референдум за Каталуня

От: Failed to load user -
4183
Мадрид отказа референдум за Каталуня
A
A
A

Мадрид. Испанският министър-председател Мариано Рахой отхвърля предложението на каталунския лидер да бъде проведен референдум, на който жителите на Каталуня да се произнесат дали автономната област да се отдели от Испания, предадоха световните агенции.

В изпратено в събота писмо до Артур Мас, премиер на правителството на Каталуня, Рахой заявява, че връзките между Каталуня и цяла Испания "не могат да бъдат прекъснати без огромни щети", и предлага вместо това двамата да започнат преговори.

По конституция само централното правителство в Мадрид може да насрочва референдуми.

В сряда около един милион каталунци се хванаха за ръце и направиха 400-километрова жива верига из цяла Каталуня. Анкетите сочат, че близо половината от 7.5-милионното население на икономически развитата област се обявяват за отделянето ѝ от Испания.

Дълбоката рецесия и съкращенията на разходите в Каталуня, богат индустриален регион, който допринася за една пета от испанската икономика, разпалиха недоволството към централното правителство в Мадрид.

Испанският премиер Мариано Рахой и каталунският лидер Артур Мас се срещнаха тайно през август и дадоха знак, че ще продължат преговорите, за да сложат край на продължилия една година застой по въпроса за референдум за независимост и по-големите данъчни правомощия за региона. Според Рахой допитване за независимостта на Каталуня ще бъде противоконституционно.


Всички новини от категория Шоу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията