Лондон отхвърли опасенията за вълна от имигранти

Лондон отхвърли опасенията за вълна от имигранти | StandartNews.com

Лондон. Британският министър за имиграцията Марк Харпър заяви, че мигрантите от България и Румъния ще предпочетат Германия, Италия и Испания пред Великобритания, когато в началото на 2014 година отпаднат всички трудови ограничения за тях, пише вестник Guardian.

Румънците и българите няма да повторят масовия наплив, който се случи след влизането на Полша в ЕС през 2004 година, заяви министърът.

В рамките на първата официална оценка за вероятния брой на българите и румънците, които ще се установят на Острова, Харпър подчерта, че сега ситуацията е по-различна.

Министърът заяви, че правителството не е "самонадеяно" относно броя на новите имигранти, но отбеляза, че гражданите от двете нации са по-склонни да се насочат към Германия, Италия или Испания, отколкото към Великобритания.

Харпър отхвърли също така искането на крайнодесни консерватори, които призоваха преходният период за България и Румъния да бъде удължен. „Това просто не е възможно от законова гледна точка", заяви Харпър.

Министърът отказа да спекулира за броя на гражданите на двете държави, които ще дойдат на Острова, когато паднат ограниченията на британския пазар на труда на 1 януари 2014 г.

Британското правителство отхвърли твърденията, че Великобритания ще бъде връхлетяна от вълна от румънски и български имигранти, когато следващата година бъдат вдигнати ограниченията на британския пазар на труда, пише Independent.

Марк Харпър, министърът по въпросите на имиграцията, отхвърли също призивите от някои консерватори с десни възгледи за това границите на Кралството да останат затворени за гражданите на България и Румъния за още пет години, като предупреди, че такъв ход е юридически невъзможен.

Коментарите на Харпър станаха първия опит на правителството да прогнозира потенциалното влияние от предстоящото на 1 януари премахване на „преходния контрол", който ограничава правата на румънците ни българите да работят на Острова.

Министрите се опасяват, че въпросът, който е използван активно от Партията за независимост на Великобритания, може да повлияе на резултатите от изборите за Европейски парламент през следващия май.

Харпър добави, че дори британските съдилища ще отхвърлят всички мерки за удължаване на ограниченията, наложени на гражданите на двете бивши комунистически държави,когато се присъединиха към ЕС преди шест години, пише британският вестник Telegraph.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай