Лондон: Медиите раздуват въпроса с имигрантите

Лондон: Медиите раздуват въпроса с имигрантите | StandartNews.com

Лондон. Британските медии подклаждат огъня на страховете за лавина от български и румънски имигранти след падането на ограниченията пред гражданите на тези две страни за достъп до пазара на труда след 1 януари 2014 г. И това се дължи на комбинация от няколко фактора, която в крайна сметка води до цялата какафония с нашествието на имигранти на Острова от догодина. До този извод достигна „Стандарт" след разговор по темата с говорителят на британското външно министерство Самуел Хийт.

Той подчерта за пореден път позицията, изразена от премиера Дейвид Камерън, която е повече от ясна и позната: от 1 януари българските работници ще имат свободен достъп до пазара на труда.

„Въпросът с миграцията е голяма тема и тя не е адресирана специално към българи и румънци, но и към всички други граждани. И една от причините е, че този феномен пряко засяга и е изпитание за социалната система. Освен това миграцията от известно време е проблем и за вас, българите, от гледна точка на заселения поток от сирийски бежанци", коментира говорителят.

От думите му стана ясно, че наред с тези фактори се прибавят и други, засягащи пряко вътрешната политика на Великобритания като изборите за Европейски парламент догодина, както и баланса вътре в управляващата коалиция.

„Британските медии се концентрираха върху въпроса с миграцията. Но те правят това през цялото време и дори съм си мислел, че ще е по-лошо. Това обаче ще се промени, по същия начин, както се случи през 2004 г. (когато се присъединиха към ЕС наведнъж 10 държави – б.р.) – след европейските избори през 2014 г.", поясни източникът ни.
Той изтъкна, че е важно да се отбележи, че британската социална система е „една от най-щедрите в света". И че е проектирана при съвсем други демографски условия. Но също така е подложена на реформа - „не само за българи и румънци, не само за британци, но за всички". Така например са били орязани детските надбавки и са били затегнати условията за получаване на помощ в случай на безработица.

„Никоя друга страна в Европа не е по-голям поддръжник на единния пазар. И никоя страна не е отворила до такава степен икономиката си, колкото Обединеното кралство направи", изтъкна говорителят от Форин офис. И даде пример с министъра за Европа, който разговаря по телефона през френски мобилен оператор с испанската си банка докато пътува с влак на немска жп компания. „И трите компании са базирани в Обединеното кралство", подчерта източникът. И допълни, че „Обединеното кралство е един от най-големите, да не кажем най-големия, поддръжник на разширяването на ЕС. Лондон бе един от главните застъпници Съюзът да се разшири с присъединяването на България и подкрепяме силно това да се случи и с Грузия, Азербайджан, Украйна, Западните Балкани и Турция", отбеляза говорителят.

И отново посочи, че британските медии, които са „едни от най-добрите в света", понякога са „изключително трудни", тъй като залагат на негативни, грабващи вниманието заглавия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай