Четвъртък,

Лондон: Медиите раздуват въпроса с имигрантите

От: Администратор -
1694
Лондон: Медиите раздуват въпроса с имигрантите
A
A
A

Лондон. Британските медии подклаждат огъня на страховете за лавина от български и румънски имигранти след падането на ограниченията пред гражданите на тези две страни за достъп до пазара на труда след 1 януари 2014 г. И това се дължи на комбинация от няколко фактора, която в крайна сметка води до цялата какафония с нашествието на имигранти на Острова от догодина. До този извод достигна „Стандарт" след разговор по темата с говорителят на британското външно министерство Самуел Хийт.

Той подчерта за пореден път позицията, изразена от премиера Дейвид Камерън, която е повече от ясна и позната: от 1 януари българските работници ще имат свободен достъп до пазара на труда.

„Въпросът с миграцията е голяма тема и тя не е адресирана специално към българи и румънци, но и към всички други граждани. И една от причините е, че този феномен пряко засяга и е изпитание за социалната система. Освен това миграцията от известно време е проблем и за вас, българите, от гледна точка на заселения поток от сирийски бежанци", коментира говорителят.

От думите му стана ясно, че наред с тези фактори се прибавят и други, засягащи пряко вътрешната политика на Великобритания като изборите за Европейски парламент догодина, както и баланса вътре в управляващата коалиция.

„Британските медии се концентрираха върху въпроса с миграцията. Но те правят това през цялото време и дори съм си мислел, че ще е по-лошо. Това обаче ще се промени, по същия начин, както се случи през 2004 г. (когато се присъединиха към ЕС наведнъж 10 държави – б.р.) – след европейските избори през 2014 г.", поясни източникът ни.
Той изтъкна, че е важно да се отбележи, че британската социална система е „една от най-щедрите в света". И че е проектирана при съвсем други демографски условия. Но също така е подложена на реформа - „не само за българи и румънци, не само за британци, но за всички". Така например са били орязани детските надбавки и са били затегнати условията за получаване на помощ в случай на безработица.

„Никоя друга страна в Европа не е по-голям поддръжник на единния пазар. И никоя страна не е отворила до такава степен икономиката си, колкото Обединеното кралство направи", изтъкна говорителят от Форин офис. И даде пример с министъра за Европа, който разговаря по телефона през френски мобилен оператор с испанската си банка докато пътува с влак на немска жп компания. „И трите компании са базирани в Обединеното кралство", подчерта източникът. И допълни, че „Обединеното кралство е един от най-големите, да не кажем най-големия, поддръжник на разширяването на ЕС. Лондон бе един от главните застъпници Съюзът да се разшири с присъединяването на България и подкрепяме силно това да се случи и с Грузия, Азербайджан, Украйна, Западните Балкани и Турция", отбеляза говорителят.

И отново посочи, че британските медии, които са „едни от най-добрите в света", понякога са „изключително трудни", тъй като залагат на негативни, грабващи вниманието заглавия.


Всички новини от категория Шоу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички