Лагард стана специален свидетел по дело за финансови измами във Франция

Лагард стана специален свидетел по дело за финансови измами във Франция | StandartNews.com

Париж. Не бяха повдигнати обвинения към директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард след два дена заседания на съда в Париж.

Лагард остава специален свидетел по делото срещу магната Бернар Тапи, предаде Ройтерс.

Заради действията й като финансов министър през 2007-2008 г. по време на управлението на президента Никола Саркози Лагард получи статут на „наблюдаван" свидетел – специфичен междинен статут във френската съдебна система, който се дава на лице без повдигнати обвинения, чиято връзка с престъплението обаче не се изключва.

Новината дойде след показанията на Лагард в петък в рамките на разследване за изплащането на 400 милиона евро обезщетение от френската държава на бизнесмена Бернар Тапи през 2008 г.

Лагард бе финансов министър при управлението на президента Никола Саркози от 2007 г. до 2011 г., когато бе избрана за ръководител на МВФ. Тя е разследвана за „съучастие в измама и в разхищаване на държавни средства" във връзка с решението й да повери на частен арбитраж решаването на спор между банката „Креди Лионе" и Бернар Тапи по продажбата на компанията за спортна екипировка „Адидас".

Магистратите решиха Кристин Лагард да не бъде официално разследвана заради изплащането на 285 милиона евро за арбитраж на приближен на президента Саркози.

„Статутът ми на наблюдаван свидетел не е изненада за мен, тъй като винаги съм действала в интерес на държавата и съобразно със законите," заяви шефката на МВФ пред журналисти, след като в продължение на два дни бе изслушвана в Съда на републиката за ролята си в аферата Тапи/Креди Лионе.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай