Крайнодесните в Европа ще се обединяват

Крайнодесните в Европа ще се обединяват | StandartNews.com

Хага. Лидерът на крайната десница във Франция Марин льо Пен поиска по-тесни връзки с холандската антиислямска партия на Геерт Вилдерс преди изборите за Европейски парламент следващата година, предаде АФП.

Льо Пен ще пътува до Хага по покана на Вилдерс, след като се срещна с холандския политик в Париж по-рано тази година.

"След срещата ни сега тя ще пътува до Хага, за да бъде мой гост в долната камара на парламента. Тя е харизматичен политик", каза Вилдерс, който е известен с антиислямските си и евроскептични възгледи.

"Може би трябва да работим заедно за изборите", каза Льо Пен пред холандския ежедневник NRC Handelsblad.

"Важно е избирателите да виждат, че не са сами и че подобни патриотични движения са активни във всяка страна от ЕС," каза тя.

Льо Пен заяви по-рано тази година, че иска да започне общоевропейска крайно дясна парламентарна група, след изборите през май.

Лидерът на "Партия на свободата" (PVV) повтори изказването на Льо Пен от миналия месец, че техните две групи може да проведат обща кампания за европейските парламентарни избори следващата година.

"Партии като "Национален фронт" (на Льо Пен) и PVV могат да накарат еврофилския елит да запее различна песен по време на европейските избори", каза Вилдерс.

Партията на Вилдерс претърпя загуба на парламентарните избори в Холандия през септември 2012 г. и местата й намаляха почти на половина, оставайки едва 13. Тя обаче получава подкрепа в социологическите проучвания в голяма степен благодарение на антиевропейските си политики.

Льо Пен и Вилдерс имат много сходни политики от имиграцията до протекционизма, но има слухове, че той иска да запази дистанция заради антисемитизма на бащата на Льо Пен и основател на "Национален фронт" - Жан-Мари льо Пен.

Марин льо Пен, която в момента е член на Европейския парламент, по-рано заяви, че е "може би по-малко радикална" от Вилдерс по отношение на исляма. Тя спечели 18% от гласовете на първия тур на президентските избори във Франция през април 2012 г., постигайки най-високия резултат за партията досега.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай