Корупцията в ЕС гълта 120 млрд. евро

Корупцията в ЕС гълта 120 млрд. евро | StandartNews.com

Брюксел. Корупцията остава най-голямото предизвикателство пред ЕС, което причинява щети на икономиката за 120 млрд. евро годишно.

Това съобщи ЕК в анонс за подготвения първия доклад за корупцията в ЕС. Той ще бъде представен в понеделник и ще обхваща всяка отделна държава от общността.

ЕК посочва, че въпреки предприетите законодателни мерки досега, резултатите остават по-скоро незадоволителни. В доклада ще бъдат посочени установените недостатъци във всяка държава от ЕС, както и възможните подобрения, които трябва да се предприемат. Междувременно бившият словенски външен министър Зоран Талер бе осъден на две и половина години затвор и глоба по обвинение в корупция по времето, когато е бил евродепутат.

През 2011 г. Талер и още няколко евродепутати се хванаха на акция на в. "Сънди таймс", в която журналисти, представили се за лобисти, им предлагат подкуп от 100 000 евро за прокарване на определени законопроекти в ЕП. Талер ще лежи в затвора само през уикендите, а глобата от 15 000 евро ще бъде дарена на болница.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай