Комисията в ЕП одобри реформата в Кохезионната политика

Комисията в ЕП одобри реформата в Кохезионната политика | StandartNews.com

Брюксел. Реформата в Кохезионната политика може реално да започне, след като Комисията по регионално развитие в Европейския парламент одобри компромисното решение, съобщиха от Министерски съвет. Това стана след повече от година преговори между Европейския парламент, Европейската комисия и министрите от Европейския съюз. По този начин се дава зелена светлина за 325 млрд. евро, предназначени за най-бедните райони на Европейския съюз, съобщиха от кабинета на заместник министър-председателя по управлението на средствата от ЕС.

Комисията по регионално развитие в Европейския парламент одобри предложението за ключовия регламент, който се отнася за всички европейски фондове. Предложението ще бъде внесено за гласуване в Европейския парламент на пленарна сесия, най-вероятно през ноемврийската сесия в периода 18-21 ноември.

„Тези средства са израз на европейската солидарност и предоставят възможности за реални инвестиции във времена на икономическа криза, заради това е важно тяхното усвояване да се осъществи при максимална прозрачност и при спазване на процедурите на Европейската съюз", заяви вицепремиерът Зинаида Златанова по повод решението на Комисията по регионално развитие на ЕП.

Най-слабо развитите региони получават приоритетно средства чрез политиката по сближаване. Целите територии на България, Хърватска, Естония, Латвия, Литва и Португалия, както и част от територии на още осем държави се приемат за слабо развити.

Полша е най-голямата държава членка, която получава 72,5 млрд. евро от Кохезионните фондове. Втората държава е Италия, която ще получи 29 млрд. евро. България ще разполага със 7 млрд. евро в програмния период 2014-2020 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай