Изложба за 25 години на наградата „Сахаров"

Изложба за 25 години на наградата „Сахаров" | StandartNews.com

София. Изложба, посветена на 25-ата годишнина на Наградата „Сахаров" за свобода на мисълта на ЕП, ще бъде открита на 16 декември в Народния театър „Иван Вазов". Наградата се присъжда ежегодно от Европейския парламент на някои от най-големите борци за правата на човека в световен план. Изложбата, организирана от Информационното бюро на Европейския парламент в България, проследява жизнения път и постиженията на всеки един от лауреатите досега.

Наградата „Сахаров" за свобода на мисълта е един от най-ярките примери за това как ЕС присъства на международната сцена, изразявайки своята подкрепа за изключителни личности, борещи се срещу неправдата и потисничеството. През 2013 г. се навършват 25 години от първото присъждане на отличието, което през 1988 г. беше връчено на Нелсън Мандела и Анатолий Марченко.

Наградата „Сахаров"

Наградата „Сахаров" за свобода на мисълта е учредена през 1988 г. в чест на руския ядрен физик и активист за правата на човека Андрей Сахаров. Тя е най-високото отличие, присъждано от Европейския съюз за постижения в областта на правата на човека и е израз на признание и морална подкрепа за лауреатите в борбата за техните каузи.

Наградата се връчва на отделни лица и сдружения: дисиденти, политически лидери, журналисти, адвокати, активисти на гражданското общество, писатели, лидери на малцинства, активисти за мир и дори ООН като организация. Това е награда преди всичко за свободата на изразяване, защитата на правата на малцинствата, зачитането на международното право, развитието на демокрацията и прилагането на принципите на правовата държава.

Наградата „Сахаров" и премията от 50 хиляди евро се връчват официално на пленарно заседание на ЕП в Страсбург в края на всяка година.

Тазгодишният лауреат

е пакистанката Малала Юсуфзай — 16-годишна ученичка от град Мингора, областта Суат. Тя получи наградата заради активната си борба за даването на възможност на момичетата да посещават училище. Малала преживя опит за убийство от страна на талибаните миналата година. В речта си пред Европейския парламент младата пакистанка посочи, че силата на една страна не следва да се измерва чрез въоръжението на нейната армия, а чрез броя образовани хора. Малала се застъпи специално за всички деца, които не посещават училище.

Разпространяване на ценностите на ЕС

Чрез наградата за свобода на мисълта на името на Сахаров ЕС утвърждава присъствието си на международната сцена, като разпространява своите ценности, подкрепя защитата на правата на човека и демокрацията и участва активно в справянето с все по-честите хуманитарни кризи. ЕС се стреми да използва по-ефективно своите инструменти в областта на външната политика, за да гарантира оптимални резултати от своето влияние в международните организации и да поеме водеща роля при справянето с текущите и бъдещите международни проблеми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай