Италия премахва държавните субсидии на партиите

Италия премахва държавните субсидии на партиите | StandartNews.com

Рим. Италианското правителство внесе извънреден законопроект за постепенно преустановяване на практиката на държавно субсидиране на политическите партии, съобщи агенция "Ройтерс".

Идеята датира още от май, но тогавашният законопроект се заплете в парламентарни спорове, засилвайки усещането на италианците за това, че партиите искат да запазят досегашната ситуация.

Документът предвижда постепенното заместване на сегашната система на партийните субсидии с финансиране от частни дарители до 2017 г. Държавното финансиране ще бъде съкратено с 40% през първата година след приемането на закона, наполовина - през следващата и с 60% през третата, след което ще бъде премахнато изцяло. Гражданите, които искат да дарят пари на някоя политическа партия, ще могат да приспаднат сумите от данъците си. Документът трябва да бъде одобрен от законодателния орган в рамките на 60 дни, в противен случай срокът му ще изтече. 

Доверието и популярността на италианските партии са силно подронени от десетилетия пилеене на пари и корупционни скандали и планът на премиера Енрико Лета, който се ползва с широка обществена подкрепа.

Днешната крачка към премахването на субсидиите вероятно е свързана с избора на кмета на Флоренция Матео Ренци за нов лидер на Демократическата партия преди броени дни, чиято растяща популярност през последните 2 години често е свързвана с острите му критики към старото партийно ръководство относно неговата зависимост от публичното финансиране, допълва още "Ройтерс".

Мярката е по предложение и на популисткото движение "Пет звезди", което получи една четвърт от гласовете на последните парламентарни избори през февруари и отказа полагащата му се субсидия. Неговият лидер Бепе Грило определи законопроекта като "поредната шега" и заяви, че ако партиите наистина искат да се откажат от публичното финансиране, трябва просто да последват неговия пример и изобщо да не ги взимат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай