Имигрантите във Великобритания с принос в системата

Имигрантите във Великобритания с принос в системата | StandartNews.com

Лондон. Имигрантите във Великобритания, дошли след 2000 г., имат "съществен принос" към обществените финанси, сочи проучване на Юнивърсити Колидж Лондон, цитирано от ВВС. Данните показват, че имигрантите от наскоро присъединилите се към ЕС страни е по-малко вероятно да се ползват от системата за социално подпомагане и да живеят в общински жилища, отколкото родените във Великобритания. Според преброяването на населението от 2011 г. 13% от жителите на Англия и Уелс са родени извън страната.

Авторите на изследването  - проф. Крисчън Дъстман и д-р Томазо Фратини от центъра за изследване и анализ на миграцията към Юнивърсити Колидж, твърдят, че вместо да източват системата, каквито са обществените нагласи, имигрантите всъщност допринасят "забележително много" към публичните средства. 

Внасят повече, отколкото получават

Имигрантите, пристигнали във Великобритания след 1999 г., е 45% по-малко вероятно да получават социални помощи и данъчни облекчения от държавата в сравнение с родените в страната, сочат данните. С 3% по-малко от тях ползват общински жилища, спрямо британците. Проучването обхваща периода 2000-2011 г. 

"Тези разлики се дължат отчасти на възрастовите и половите групи на имигрантите", признават авторите. "Въпреки това обаче, дори в сравнение с британски граждани със същата възраст, пол и образование, отново има 21% разлика в получаването на социални облаги", посочват те.

Емигрантите от Европейското икономическо пространство (страните от ЕС, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн) са донесли съществен положителен принос за десетилетието до 2011 г. - данъците, които са платили, са с 34% повече от придобивките, които са получили. Дошлите от страни извън Общността са допринесли с 2% повече, отколкото са получили. За същия период британските граждани са платили 11% по-малко данъци от сумата на получените от тях облаги. 

Въпреки положителните цифри за десетилетието от 2000 г. насам, изследователите посочват, че между 1995 и 2011 г. емигрантите от страни извън Европейското икономическо пространство са получили повече придобивки, отколкото са платили, най-вече заради това, че са имали повече деца, отколкото британците. 

Великобритания привлича образовани професионалисти

Проучването също показва, че през 2011 г. 32% от новодошлите от ЕИП и 43% от други страни са имали университетско образование, спрямо 21% от възрастното население на Великобритания. Ползвани са данни от британско изследване на работната сила и правителствени доклади. Изследователите казват, че за разлика от други европейски страни Великобритания привлича високо образовани и обучени имигранти от страни във и извън Европейското икономическо пространство, които допринасят към социалната система, вместо да я източват. 

Те са категорични, че твърденията за социален туризъм и източване на системата от европейските имигранти "нямат връзка с реалността".

Затягат социалната система

Правителствени говорители са на мнение, че трябва да има строги правила, за да се предотврати злоупотребата със социалната система. "Тези, които искат да дойдат и да допринасят към нашата икономика, са добре дошли", е позицията на властите. Те затягат мерките, за да се дават облаги само на хората, които имат разрешение легално да живеят във Великобритания. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай