Вторник,

Хиляди румънци на протест срещу добива на шистов газ

От: Failed to load user -
4714
Хиляди румънци на протест срещу добива на шистов газ
A
A
A

Букурещ. Хиляди граждани излязоха по улиците на Румъния вчера, за да протестират срещу добива на шистов газ и срещу спорен канадски проект за разработване на златна мина с използването на цианид, предаде АФП. Протестиращите също отправиха критики към правителството и президента, че подкрепят тези проекти.

В столицата Букурещ демонстрантите проведоха шествие от централния Университетски площад и сградата на правителството. По данни на полицията броят на участниците в акцията е бил около 4000 души, а на отганизаторите - 7000 души. Протестиращите скандираха лозунги срещу проекта за златна мина, планиран от канадската компания „Гейбриъл Рисорсис" в село Роша Монтана, в сърцето на Трансилвания.

Откритата мина ще бъде най-голямата в Европа, според компанията. Проектът предизвика остра съпротива, тъй като мината ще използва средно 12 000 тона цианид годишно в процеса на извличане на златото и ще застраши или частично разруши римски минни галерии.

Във вторник правителството на Румъния одобри проектозакон, който дава на проекта за мина статут на обект от национално значение.

Протести имаше в още няколко румънски града. В Бърлад повече от 3500 души се събраха, за да протестират срещу плановете на американския газов гигант „Шеврон" за проучване за шистов газ.


Всички новини от категория Шоу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията