Хиляди румънци на протест срещу добива на шистов газ

Хиляди румънци на протест срещу добива на шистов газ | StandartNews.com

Букурещ. Хиляди граждани излязоха по улиците на Румъния вчера, за да протестират срещу добива на шистов газ и срещу спорен канадски проект за разработване на златна мина с използването на цианид, предаде АФП. Протестиращите също отправиха критики към правителството и президента, че подкрепят тези проекти.

В столицата Букурещ демонстрантите проведоха шествие от централния Университетски площад и сградата на правителството. По данни на полицията броят на участниците в акцията е бил около 4000 души, а на отганизаторите - 7000 души. Протестиращите скандираха лозунги срещу проекта за златна мина, планиран от канадската компания „Гейбриъл Рисорсис" в село Роша Монтана, в сърцето на Трансилвания.

Откритата мина ще бъде най-голямата в Европа, според компанията. Проектът предизвика остра съпротива, тъй като мината ще използва средно 12 000 тона цианид годишно в процеса на извличане на златото и ще застраши или частично разруши римски минни галерии.

Във вторник правителството на Румъния одобри проектозакон, който дава на проекта за мина статут на обект от национално значение.

Протести имаше в още няколко румънски града. В Бърлад повече от 3500 души се събраха, за да протестират срещу плановете на американския газов гигант „Шеврон" за проучване за шистов газ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай