Германия се закани на социалните имигранти

Германия се закани на социалните имигранти | StandartNews.com

Берлин. След Великобритания и Германия обмисля по-строги мерки срещу имигрантите, които пристигат в страната с единствената цел да източват социалната й система.

Проблемът с имигрантите бе тема на първото заседание за годината на германското правителство. Сред обмисляните мерки са екстрадиция и забрана за влизане в страната. "Който мами, изхвърча" - така премиерът на Бавария Хорст Зеехофер изиска по-строги законодателни мерки към имигрантите от Източна Европа, които злоупотребяват със социалните помощи.

Сред тях дори екстрадиране и забрана за повторно влизане в страната при доказани злоупотреби. Изявленията на Зеехофер породиха вълна от критики и остри реакции от останалите политически партии. На първото си заседание германското правителство формира специална комисия. Тя трябва да излезе със становище какви законодателни и други мерки могат да бъдат въведени срещу злоупотреби със социалните помощи.

Междувременно Институтът за изследване на трудовия и професионалния пазар на Федералната агенция за заетостта обяви, че имигрантите от Румъния и България в Германия като цяло не се определят като имигранти поради бедност. Към средата на 2013 г. в Германия са живели 368 000 българи и румънци, като нетната миграция се е равнявала на 70 000 души. С отпадането на ограниченията броят им през 2014 година ще се повиши от 100 000 до 180 000. Безработицата сред българите и румънците в средата на миналата година е била 7,4%, което е малко под средната за населението (7,7 процента) и близо два пъти под средното ниво на безработицата сред чужденците (15 процента). Към социалната програма Харц IV (Hartz IV) са насочили 10 процента от българите и румънците, което е над средното за цялото население (7,5 процента), но много под средната стойност сред чужденците (15 процента).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай