Германия с въпрос до ЕК за реформите в сектора за сигурност

Германия с въпрос до ЕК за реформите в сектора за сигурност | StandartNews.com

Брюксел. Германският евродепутат Моника Холмайер се е обърнала с официален въпрос към Европейската комисия относно реформите в сектора за сигурност у нас и назначението на Делян Пеевски за директор на ДАНС, съобщиха от пресслужбата на Групата на ЕНП/ЕП.

Във въпроса си Холмайер настоява Брюксел да предприеме конкретни мерки за да предотврати бъдещи заплахи за сигурността на европейските граждани, произтичащи от назначения на некомпетентни или осъждани кандидати на ключови позиции.


В писмото си германският евродепутат цитира позицията на Европейската комисия от 17 юни т.г., според която подобни назначения трябва да са базирани на прозрачност и компетентност, за да се гарантират европейски стандарти в сектора за сигурност.

Според Моника Холмайер ДАНС е институция, която има значение в сферата на сигурността за Европейския съюз като цяло. Ето защо, тя отправя въпрос към Европейската комисия, как смята да гарантира целостта в системата на сигурността на ЕС, която зависи от взаимно доверие между институциите на страните- членки.

Сред темите повдигнати от Холмайер, която е член на Парламентарната комисия за борба срещу организираната престъпност, корупцията и прането на пари, е и тази за медийната среда в България: "Как смята Европейската комисия да възстанови върховенството на закона и основните права в България, като например медийния плурализъм?".

Моника Холмайер, заедно с други евродепутати, подготвя още един въпрос, свързан с действията на полицията на 23 юли по време на протеста около Народното събрание.

Официален отговор от Европейската комисия следва да бъде даден до три седмици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай