Георгиева: Още не може да се говори за бежанска вълна

"Кризата в Сирия е уникална"

Георгиева: Още не може да се говори за бежанска вълна  | StandartNews.com

София. Еврокомисарят по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева заяви в ефира на БНР, че кризата в Сирия е уникална спрямо това, което се случва по света.

"Това е най-сериозната криза за последните десетилетия и от страна на хуманитарната общност ние се опитваме да привлечем вниманието към нея. Ще продължим да мобилизираме финансови средства, Европа вече е предоставила 1,3 милиарда евро", каза още Георгиева.

"Около 47%, почти половината от парите отиват вътре в Сирия. 6,8 милиона души се нуждаят от хуманитарна помощ", добави тя.

Георгиева описа трите причини, поради които смята, че кризата в арабската страна е уникална. "Първо - кризата има етнорелигиозен характер. Това е гражданска война, в която хората се избиват, не само защото си представят по друг начин да се управлява страната им, а защото едните са сунити, а другите християни. Втората причина е това, че международната общност не е в състояние да се обедини за това какъв е пътят за решение на кризата. Третото е търпимостта към така нареченото международно хуманитарно право", обясни еврокомисарят.

"Аз съм била много пъти в региона, говорила съм с много сирийци. Те не искат да напускат страната си. Когато са в съседните страни, не искат да идват в Европа, те искат да се върнат по домовете си, но за това трябва да има политическо решение на конфликта", посочи още еврокомисар Георгиева.

"Засега не можем да говорим за бежанска вълна към Европа. От 2 милиона души сирийски бежанци само 45 000 са в Европа, около половината от тях са в Германия и Швеция", каза още тя. Според нея, обаче, при дестабилизиране на обстановката и в Ливан положението би се променило. В тази връзка Европа, а и България трябва да бъдат подготвени за по-голяма вълна от бежанци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай