Франция остава "резервирана" за България в Шенген

Франция остава "резервирана" за България в Шенген | StandartNews.com

Париж. Мануел Валс, министър на вътрешните работи на Франция, изрази скептична позиция за влизането на България и Румъния в Шенген на 1 януари 2014 г., пише вестник Фигаро.

В интервю за радио Франс-Интер вътрешният министър е заявил, че приемането на двете страни за пълноправни членове на пространството „не е да дневен ред".

"Аз съм повече от резервиран", заявява Мануел Валс, „докато не бъдат взети необходимите мерки за гарантиране на сигурността на нашите граждани".

Министърът също така е коментирал изказване на лидера на крайно-дясната френска партия Национален фронт Марин льо Пен, че решението за приемането на България и Румъния вече е взето с думите, че тя е „некомпетентна" да коментира подобни теми.

Марин льо Пен се зарече да поиска мораториум върху присъединяването на България и Румъния, откъдето са повечето роми във Франция, към Шенген.

"Ще поискам мораториум за Шенген и ще затворя границите", заяви тя пред медиите през уикенда. „Ще искам също така от политиците, които са гласували за влизането на Румъния и България в ЕС, да спрат да ни баламосват. Защото от 2014 година тези две страни ще бъдат пълноправни членове, а ромите ще могат да се установят свободно където си поискат във Франция", добави Льо Пен в своето интервю.

"Като ни лишава чрез Шенген от контрола на границите ни, ЕС ни лишава от способността да обезпечим своята сигурност. А от 1 януари 2014 нещата ще станат още по-зле. С пълното отваряне на границите за България и Румъния, ромите всъщност ще си бъдат у дома дори във Франция. Няма да можем да ги репатрираме. Тогава изсмукването на социалната система ще върви с пълна пара и ще има невиждани последствия", заяви тя в отделно интервю.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай