Европол се изпрaвя срещу "престъпната вълна Изиджет"

Европол се изпрaвя срещу "престъпната вълна Изиджет" | StandartNews.com

Лондон. Престъпни групи от Източна Европа използват ниско бюджетните авиолинии, за да извършват престъпления в Европа и веднага след това да се завръщат в родината си.

Роб Уейнрайт, директор на европейската правоохранителна агенция Европол, описа групите като „дребни престъпници, които оперират в множество юрисдикции" и посочи, че дейността им се разпростира в цяла Европа, предаде вестник Таймс

Измамите с банкомати и джебчийството са най-честите престъпления, като се смята, че румънски и български банди са отговорни за 90% от всички престъпления с банкови карти в Европа.

Европол е идентифицирал 240 организирани групи от Румъния, което представлява 6.7% от всички криминални мрежи, опериращи в Европа.

"Свидетели сме на този феномен с пътуващи престъпни групи, който стана много по-често срещан през последните три или четири години – банди от Литва, Полша и Румъния, които извършват престъпления в 20 или повече европейски държави", е заявил Уейнрайт.

"Те използват ниско бюджетните авиолинии, извършват няколко удара и се връщат у дома още същия ден. Много е трудно за местната полиция да предприеме действия в отговор на това", посочи той.

Европол посочи още, че полицейското сътрудничество е жизненоважно, за да бъде спряна „престъпната вълна Изиджет".

От институцията обаче уточниха, че не се очаква заплахата от румънските банди да се увеличи особено много, след като трудовите ограничения за България и Румъния бъдат отменени през януари 2014 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай