Събота,

Европол се изпрaвя срещу "престъпната вълна Изиджет"

От: Failed to load user -
4294
Европол се изпрaвя срещу "престъпната вълна Изиджет"
A
A
A

Лондон. Престъпни групи от Източна Европа използват ниско бюджетните авиолинии, за да извършват престъпления в Европа и веднага след това да се завръщат в родината си.

Роб Уейнрайт, директор на европейската правоохранителна агенция Европол, описа групите като „дребни престъпници, които оперират в множество юрисдикции" и посочи, че дейността им се разпростира в цяла Европа, предаде вестник Таймс

Измамите с банкомати и джебчийството са най-честите престъпления, като се смята, че румънски и български банди са отговорни за 90% от всички престъпления с банкови карти в Европа.

Европол е идентифицирал 240 организирани групи от Румъния, което представлява 6.7% от всички криминални мрежи, опериращи в Европа.

"Свидетели сме на този феномен с пътуващи престъпни групи, който стана много по-често срещан през последните три или четири години – банди от Литва, Полша и Румъния, които извършват престъпления в 20 или повече европейски държави", е заявил Уейнрайт.

"Те използват ниско бюджетните авиолинии, извършват няколко удара и се връщат у дома още същия ден. Много е трудно за местната полиция да предприеме действия в отговор на това", посочи той.

Европол посочи още, че полицейското сътрудничество е жизненоважно, за да бъде спряна „престъпната вълна Изиджет".

От институцията обаче уточниха, че не се очаква заплахата от румънските банди да се увеличи особено много, след като трудовите ограничения за България и Румъния бъдат отменени през януари 2014 година.


Всички новини от категория Шоу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички