Европейският парламент иска съд за полицейското насилие в Турция

Европейският парламент иска съд за полицейското насилие в Турция | StandartNews.com

Брюксел. Европейският парламент настоява отговорните за полицейското насилие в Турция да бъдат изправени пред съда, предаде БНР.

В приета днес резолюция евродепутатите изразиха тревога от прекомерната употреба на сила от страна на турската полиция, и призоваха премиера Реджеп Тайип Ердоган да изиграе обединителна и помирителна роля.

Провеждането на мирни и законни демонстрации е доказателство за жизнеността на гражданското общество в Турция, но държавата трябва да подобри демократичните си институции, върховенството на закона и спазването на основните права и свободи, заявиха депутатите.

Според тях нарушената свобода на медиите в Турция, включително чрез цензура и увеличаваща се автоцензура, също е повод за сериозна тревога.

Независимата преса е важна за демократичното общество - както и ролята на съдебната власт в гарантирането на тази свобода, гласи резолюцията.

Турските власти разкритикуваха остро резолюцията, която беше приета днес от Европейския парламент за събитията в Анкара и Истанбул от последните дни, предаде БНР.

В реч пред ръководството на управляващата Партия на праведливостта и развитието лидерът и премиер Реджеп Тайип Ердоган разкритикува резолюцията, идваща днес от Европейския съюз и я определи като неприемлива за Анкара.

Външният министър Ахмед Давутоглу заяви, че когато резолюцията бъде връчена на Турция тя няма да бъде приета. Давутоглу беше категоричен, че Турция е първокласна демокрация и никой не трябва да й дава съвети.

Турските висши политици реагираха днес доста остро като цяло на изказванията, идващи от Европейския съюз във връзка със ситуацията в страната и вълната от протести.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай