Европа зове за спешно разселване на бежанците

Европа зове за спешно разселване на бежанците | StandartNews.com

Брюксел. Европейският парламент приканва държавите членки да използват изцяло наличните средства от фондовете за миграцията и убежищата, както и да се подготвят за спешно разселване на бежанците. Парламентът настоява разселването да не бъде непременно съобразено с националните квоти за прием на бежанци. ЕП ще приеме резолюция за бежанците от Сирия на сесията си в Страсбург следващата седмица, реши на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Предвижда се ЕП да призове държавите от ЕС да осигурят безпрепятствен достъп на сирийските бежанци, както и бързо да им предоставят убежище.

"Ако България има някакви по-особени нужди покрай притока на сирийски бежанци, ЕК е готова да ги узнае и да съдейства", заяви Микеле Черконе, говорител на еврокомисаря по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом.

Кристалина Георгиева обеща фургони и легла

Еврокомисарят Кристалина Георгиева е уверила МВР шефа Цветлин Йовчев, че ще проучи възможностите България да получи фургони за бежанците, легла и одеяла. "Помолих я - да се проучи възможността за получаване на такава помощ. Върховният комисариат по бежанците не може да ни окаже пряка финансова помощ. Но може да получим техническа и експертна", добави Йовчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай