Еврокомисията планира общ регламент за фракинга

Еврокомисията планира общ регламент за фракинга | StandartNews.com

Брюксел. До края на годината трябва да бъде приет общ регламент за т.нар. фракинг (метод за добиване на природен газ чрез "хидравлично разбиване"), обяви еврокомисарят за енергетиката Гюнтер Йотингер. Според него страхът от технологията е „преувеличено голям". От думите му става ясно, че рамката ще важи основно за проучването на находищата на шистов газ.

„Темата за фракинга и опазването на околната среда трябва да се разгледа на европейско равнище още тази година", коментира Йотингер пред германския всекидневник Die Welt. Според него е нужна правна рамка за пробни проекти и проучвания. „Ако позволим проучванията, след няколко години ще знаем много повече", коментира той.

Фракингът е оспорвана технология заради химикалите, които се използват, както и заради дълбочината на сондажите, които могат да засегнат подпочвени води. В САЩ тя има правна рамка и се правят сондажи, въпреки че и там има протести.

В Европа темата за добив на шистов газ е спорна и националните правителства прилагат различни практики. Докато например Полша напредва в проучванията на шистовите си находища, във Франция фракингът беше забранен. В края на миналата година Европейският парламент отхвърли предложение за налагане на мораториум върху добива на шистов газ, но призова страните - членки да бъдат предпазливи при прилагането на такива мерки.

В България има частичен мораториум, който позволява проучването и добива на конвенционален, но не и на шистов газ, при който разбиването става с по-голямо налягане и на по-голяма дълбочина. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай