Четвъртък,

ЕС задържа 40 млн. фалшиви стоки през 2012

От: Failed to load user -
4042
ЕС задържа 40 млн. фалшиви стоки през 2012
A
A
A

Брюксел. Митниците в ЕС са конфискували почти 40 млн. продукта по подозрение в нарушаване на правата върху интелектуална собственост (ПИС) през 2012 г. според годишния доклад на Комисията относно дейността на митниците за прилагане на тези права. Въпреки че броят е по-малък в сравнение с 2011 г., стойността на задържаните стоки все още е висока – почти 1 млрд. евро.

В доклада се съдържат и данни за вида, произхода и начина на транспортиране на фалшивите стоки, конфискувани по външните граници на ЕС. На първо място сред задържаните стоки са цигарите (31 %), следвани от стоките (12 %), попадащи в категория „Разни" (например. бутилки, лампи, лепило, батерии, прах за пране), и опаковъчните материали (10 %).

В 70 % от случаите на конфискация от страна на митниците през 2012 г. са задържани пощенски и куриерски пратки, като в 23 % от случаите пратките са съдържали лекарства.

Алгирдас Шемета, комисар по въпросите на данъчното облагане, митническия съюз, одита и борбата с измамите, заяви: „Митниците са първата защитна линия на ЕС срещу фалшивите стоки, които вредят на законните предприятия. Докладът демонстрира активността и значимостта на работата, извършвана от митниците в тази насока. Ще продължавам да настоявам за още по-голяма степен на защита на правата върху интелектуална собственост в Европа чрез сътрудничеството ни с международните партньори, промишлеността и държавите членки."

По отношение на произхода на фалшивите стоки Китай продължава да е основният източник. Други държави обаче са били основни страни на произход за определени категории стоки, като например Мароко – за хранителни продукти, Хонконг – за компакт дискове, DVD и тютюневи изделия, различни от обикновени цигари (предимно електронни цигари и пълнители за тях), и България – за опаковъчни материали. В 90 % от случаите задържаните продукти са или унищожени, или е заведено дело за установяване на нарушение.


Всички новини от категория Шоу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички