ЕС задържа 40 млн. фалшиви стоки през 2012

България е основен източник за опаковъчни материали

ЕС задържа 40 млн. фалшиви стоки през 2012 | StandartNews.com

Брюксел. Митниците в ЕС са конфискували почти 40 млн. продукта по подозрение в нарушаване на правата върху интелектуална собственост (ПИС) през 2012 г. според годишния доклад на Комисията относно дейността на митниците за прилагане на тези права. Въпреки че броят е по-малък в сравнение с 2011 г., стойността на задържаните стоки все още е висока – почти 1 млрд. евро.

В доклада се съдържат и данни за вида, произхода и начина на транспортиране на фалшивите стоки, конфискувани по външните граници на ЕС. На първо място сред задържаните стоки са цигарите (31 %), следвани от стоките (12 %), попадащи в категория „Разни" (например. бутилки, лампи, лепило, батерии, прах за пране), и опаковъчните материали (10 %).

В 70 % от случаите на конфискация от страна на митниците през 2012 г. са задържани пощенски и куриерски пратки, като в 23 % от случаите пратките са съдържали лекарства.

Алгирдас Шемета, комисар по въпросите на данъчното облагане, митническия съюз, одита и борбата с измамите, заяви: „Митниците са първата защитна линия на ЕС срещу фалшивите стоки, които вредят на законните предприятия. Докладът демонстрира активността и значимостта на работата, извършвана от митниците в тази насока. Ще продължавам да настоявам за още по-голяма степен на защита на правата върху интелектуална собственост в Европа чрез сътрудничеството ни с международните партньори, промишлеността и държавите членки."

По отношение на произхода на фалшивите стоки Китай продължава да е основният източник. Други държави обаче са били основни страни на произход за определени категории стоки, като например Мароко – за хранителни продукти, Хонконг – за компакт дискове, DVD и тютюневи изделия, различни от обикновени цигари (предимно електронни цигари и пълнители за тях), и България – за опаковъчни материали. В 90 % от случаите задържаните продукти са или унищожени, или е заведено дело за установяване на нарушение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай