ЕС възстановява плащанията към Полша за строеж на пътища

ЕС възстановява плащанията към Полша за строеж на пътища  | StandartNews.com

Брюксел. Европейският съюз възстанови изплащането на средства за строежа на пътища в Полша, след като правителството предостави съществени аргументи за разследването в сектора заради подозрение, че изпълнителите извършват измами със средствата, съобщи говорител на Европейската комисия, цитиран от "Ройтерс".


Еврокомисията блокира фондове за около 890 милиона евро през януари и заяви, че няма да отпуска повече средства на Полша в тази област, след като полската прокуратура повдигна обвинения срещи девет строителни фирми за това, че са оформили картел, за да манипулират цените.


"Полските власти предоставиха на комисията необходимите документи и предприеха нужните действа, затова комисията може да възстанови процесът на плащане", заяви Ширин Уилър, говорител на еврокомисаря по регионалното развитие Йоханес Хаан.


Полша използва част от средствата, които получава от ЕС, за да подобри инфраструктурата си – голяма част от която е от комунистическата епоха, отбелязва агенцията. Страната се приема в Брюксел като модел за ефективно използване на средствата за развитие на ЕС.


Без структурните фондове Варшава щеше да е принудена да спре някои от проектите и да пренасочи държавните средства към спешните такива. Ако ситуацията не бъде подобрена, страната може да загуби други четири млрд. евро за пътни проекти.


"Действията на полските правораздавателни агенции потвърдиха ефективността на полското управление и контрол при използването на еврофондовете", заявиха от полското министерство по регионалното развитие.
Строителните проекти в Полша изиграха важна роля в запазването на растежа на икономиката, особено покрай Европейското първенство по футбол през 2012 г., на което домакини бяха Полша и Украйна, и за което бяха изградени множество пътища и стадиони.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай