ЕС спира износа на оръжия за Египет и ще преразгледа помощта

ЕС спира износа на оръжия за Египет и ще преразгледа помощта | StandartNews.com

Брюксел. Министрите на външните работи на ЕС решиха страните-членки да прекратят експорта на технически средства, които могат да се използват за репресии, и да преразгледат политиката си за износ на оръжие. На извънредна среща в Брюксел, която бе посветена на египетската криза, беше постигнато съгласие да бъде направен преглед на финансовата помощ, която Евросъюзът оказва на Египет, информираха от пресцентъра на Външно министерство.

Същевременно външните министри на 28-те отново подчертаха подкрепата на ЕС за народа на Египет и стремежа му към демокрация, човешки права, достоен живот и социална справедливост. Те призоваха всички страни в конфликта в Египет да прекратят насилието, да се въздържат от провокации и да направят всичко необходимо за възстановяване на политическия процес. ЕС категорично осъжда всички актове на насилие и смята, че последните действия на египетски сили за сигурност са били диспропорционални и са довели до недопустимо голям брой загинали и ранени, се посочва в Заключенията на Съвета.

Всичко това показва, че Европейският съюз е готов да действа. В същото време, ЕС ще продължи усилията си за установяване на диалог между страните в конфликта, за да се върне Египет на пътя на демократичния процес, коментира пред медии в Брюксел българският външен министър Кристиан Вигенин преди началото на заседанието.

Министър Вигенин изрази безпокойството, че ако напрежението продължи да расте, сблъсъците между привърженици на сваления президент Мурси и управляващите в момента не престанат, е реален рискът Египет да се изправи пред гражданска война. Не е изключено и да се стигне до ситуация на хуманитарна криза. „ЕС трябва да се опита навреме да спре тези процеси. Въпросът е какво може да направим в интерес на гражданите на Египет", подчерта той. България не подкрепя идеите да се спре финансовата помощ, която ЕС отпуска на Египет, защото това не би решило проблемите и би било във вреда на египетските граждани.

„Фактът, че в последните дни се засилиха нападенията срещу християни и християнски църкви показва, че се създава допълнително религиозно и етническо напрежение", каза той външният министър, като се присъедини към позицията на Генералния директор на ЮНЕСКО, която призова незабавно да бъде спряно разрушаването на културно-историческото наследство.

Според Кристиан Вигенин не може да бъде намерено трайно решение на настоящата ситуация в Египет, ако всички страни в конфликта не седнат на една маса. Той отбеляза, че либералните формации също трябва да бъдат включени в процеса, а не само управляващите в момента и „Мюсюлмански братя".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай