ЕС се размина на косъм с бюджетна криза

Европарламентът гласува спешно отпускането на 2,7 млрд. евро

ЕС се размина на косъм с бюджетна криза | StandartNews.com

Брюксел. Европейският парламент одобри спешно отпускането на допълнителни 2,7 млрд. евро, за да може Европейската комисия да закърпи бюджета за тази година, съобщи БНТ. Мярката бе приета, след като ЕК предупреди, че ще спре плащанията от бюджета на ЕС на 15 ноември заради недостиг на средства. Председателят на комисията Жозе Мануел Барозу е изпратил писмо до евродепутатите, в което настоява за актуализация на бюджета, за да бъде избегнато обявяването в несъстоятелност. Ако това не беше станало, комисията щеше да спре да изплаща пари по различни проекти, от което щяха да пострадат и много български общини.

Проблемът възникна, след като стана ясно, че Европейският съюз е събрал по-малко мита от планираното. В резултат на икономическия спад постъпленията от вносни мита и такси са с 10% под очакваните, а отчисленията от ДДС - с 2,3%.
Спасителната промяна в бюджета на ЕК бе приета на извънредно вечерно заседание на депутатите от Комисията по бюджет на Европейския парламент. "Приветствам изключителните усилия на парламента, защото това е единственият начин да не спираме плащанията тази година", заяви Януш Левандовски, еврокомисар за финансово програмиране и бюджет.
Европейският парламент ще обяви мнението си за бюджета на ЕС за 2014 г. следващия понеделник, но сегашните проблеми загатват, че недостиг на пари може да има и догодина. Бюджетът на Евросъюза се формира от 85 на сто вноски на страните членки и останалата част от постъпления от мита и ДДС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай