ЕС с предупреждение към Унгария

ЕС с предупреждение към Унгария  | StandartNews.com

Брюксел. Властите в Унгария трябва спешно да отстранят всички нарушения на ценностите на ЕС, заявиха депутатите в сряда. Ако не успеят да го направят, лидерите на групите в Парламента ще обмислят дали да подадат молба към Съвета, който да прецени дали да се приложи чл. 7.1, обявиха депутатите. Те заявиха подкрепа за създаване на група на високо ниво, която да следи придържането към ценностите на ЕС във всички страни членки.

В резолюция, подкрепена с 370 гласа „за", 249 „против" и 82 „въздържал се", Парламентът подчерта, че ЕС се базира на основни ценности като уважението на човешкото достойнство, свободата, демокрацията, равенството и върховенството на закона, както е записано в чл. 2 на договора за ЕС.

„Има систематичност в конституционните промени в Унгария. Те показват обща тенденция към отдалечаване на страната от ценностите на ЕС, записани в чл. 2 на Договора", заяви Руи Тавареш (Зелени/ЕСА, Португалия) по време на дебата във вторник. „Демокрацията е управление на мнозинството, но не и диктатура на мнозинството", добави той.

Парламентът изрази съжаление, че в процеса на изработването и приемането на унгарската конституция „са отсъствали прозрачност, откритост, приобщаване и консенсусна основа, които би трябвало да присъстват в един модерен демократичен управленски процес".

Препоръки към унгарските власти

Парламентът настоява унгарските власти да премахнат от конституцията клаузите, които са обявени за противоконституционни от Конституционния съд, да намалят честото използване на кардинални закони, да спазят препоръките на Венецианската комисия, да гарантират възможно най-широко участие на всички партии в конституционния процес и да подсигурят напълно независимостта на съда.

Относно медийните закони, Парламентът изисква от Унгария да приеме обективни процедури за назначаването на ръководители на публичните медии и регулаторите, които да са гарантирани от съответно законодателство. Депутатите настояват унгарските власти „най-накрая да поемат отговорност за бездомните", да приемат по-широка дефиниция за „семейство" и да направят повече за интегрирането на ромските общности.

Въвеждането на чл. 7.1

Резолюцията изисква от Председателския съвет на Парламента (президента плюс политическите лидери на европейските партии) „да оцени възможността за прибягването към механизми, предвидени в договора, включително чл. 7.1", ако отговорът на унгарските власти „не е съвместим" с ценностите на ЕС

Копенхагенски механизъм

За да се предотвратят нарушенията в ценностите на ЕС в бъдеще, депутатите настояват за въвеждането на „Копенхагенски механизъм", който да проследява спазването на основните ценности и предприсъединителните критерии. Механизмът, който може да бъде приложен под формата на „Копенхагенска комисия" или група на високо ниво, трябва да не зависи от политическо влияние, за да се предотвратят рисковете от двойни стандарти, се казва в текста.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай