ЕС и Канада подписаха договор за свободна търговия

ЕС и Канада подписаха договор за свободна търговия | StandartNews.com

Брюксел. Европейският съюз и Канада подписаха споразумение за свободна търговия, след повече от четиригодишни трудни преговори, предаде Ройтерс. Разговорите бяха в застой в продължение на месеци заради квотите за канадско говеждо и сирене от ЕС.

И двете страни очакват това да насърчи икономическия растеж. Договореността на стойност няколко милиарда долара цели да интегрира две от най-големите световни икономики.

"Ние предприехме важна стъпка за укрепване на отношенията между ЕС и Канада", посочват от Европейската комисия.
Премиерът на Канада Стивън Харпър приветства договора като „най-голямата сделка подписвана от нашата държава".

Канадският премиер Стивън Харпър и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу подписаха сделката по време на среща в Брюксел.

"Това споразумение е забележително постижение за трансатлантическия пазар", заяви Барозу заяви на пресконференция. "С политическата воля и добра доза упорита работа, има начин да се постигне резултат, който да облагодетелства хората от двете страни на Атлантическия океан", каза той.

Сделката, първата на Европейския съюз с член на клуба Г-8 на най-големите икономики в света , бележи пробив в дневния ред за свободна търговия на Брюксел, след доста по-малки сделки с Южна Корея и Сингапур.

Документът се очаква да увеличи двустранната търговия със стоки и услуги с една пета до 25.7 милиарда евро (35 милиарда щатски долара ) на година, според последните оценки на ЕС.

"Това е най-голямата сделка, която страната ни някога е правила", каза Харпър и добави, че тя е по-голяма от Северноатлантическото споразумение за свободна търговия между Канада, САЩ и Мексико.

Европейската комисия договаря търговски пактове с повече от 80 страни от името на 28-те членове на блока след краха на световните търговски преговори в Доха .

Европейските усилия да се подпише споразумение за свободна търговия със САЩ, което би обхванала половината от световната икономика, отново закъса този месец, когато вторият кръг от преговорите бе отменен заради финансовата криза в САЩ.

Споразумението с Канада може да послужи като образец за разговорите със САЩ, тъй като и двете сделки се стремят да постигнат повече от намаляване на тарифите и намаляването на трансатлантическите бариери пред бизнеса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай