ЕС: Двоен скок на жертвите на трафик от България

ЕС: Двоен скок на жертвите на трафик от България | StandartNews.com

Берлин. Жертвите на трафик на хора в Европейския съюз се увеличават, докато осъдените за подобни престъпления намаляват. Най-много бели робини, работници на черно, джебчии и просещи деца идват от България и Румъния.

България е на седмо място в ЕС по брой жертви на трафик на хора. За периода 2008 – 2010 г. те са се увеличили двойно – от 250 на 432 души, показват данните на Евростат. Това е първото изследване на европейската статистическа служба по темата, което беше ексклузивно публикувано от германският вестник Welt am Sonntag и ще бъде представено от Европейската комисия в понеделник.

Изследването показва също, че най-голям трафик от страните в ЕС идва от България и Румъния.

Общо за Европейския съюз увеличението за този период е с 50%. Проучването твърди, че страните – членки просто не успяват да овладеят организираната престъпност. В същото време осъдените за това престъпление са спаднали с 13% за три години.

Най-много жертви на трафик стават проститутки – 66% за 2010 г., 23 на сто са черноработниците, а 11% са под друга принуда. Жертвите най-често са жени – 68% и момичета – 12%. Мъжете и момчетата са 20 на сто.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай