ЕП отне имунитета на Льо Пен за "дискриминация"

ЕП отне имунитета на Льо Пен за "дискриминация" | StandartNews.com

Страсбург. Европейският парламент отне имунитета на лидера на френската националистическа партия Марин льо Пен, предаде АФП.

Снемането на имунитета отваря път към започване на съдебна процедура срещу Льо Пен, която сравни мюсюлманските молитви на улицата с „окупация".

Френските прокурори образува дело срещу Льо Пен през 2011 г.; Льо Пен, лидер на Националния фронт (FN), която е обвинена в подбуждане към омраза и дискриминация.

Гласуването последва ход от комисия от членове на ЕП за премахване на имунитета й.

Искането за това дойде от кабинета на главния прокурор в Лион, в града, където през декември 2010 г., г-жа Льо Пен каза, че мюсюлманите, молещи се на улицата,  наподобяват нацистката окупация на Франция през Втората световна война.

В речта си, излъчена от френските медии, тя каза, че първо Франция вижда "все повече и повече воали", след това "все повече и повече бурки" и "след това дойдоха молитвите по улиците ... Съжалявам, но някои хора са големи любители да говорим за Втората световна война и за окупацията, така че нека да говорим за окупацията, защото това е, което се случва тук ... Няма танкове, никакви войници, но все още е окупация, и това тежи върху хора ".

Марин Льо Пен взе 17.9% от гласовете на първия тур на президентските избори във Франция миналата година.

Молитвите по улиците са забранени в Париж през 2011 г. в отговор на нарастващите крайнодесни протести. И през същата година Франция стана първата членка на ЕС,  която забрани носенето на обществени места на ислямския воал (никхаб).

Според някои оценки най-много шест милиона французи, или малко под 10% от населението, са мюсюлмани, повечето от тях от бившите колонии на Франция от Северна Африка.

В интервю за френското радио и телевизия LCI във вторник г-жа Льо Пен защити нейните забележки, казвайки, че ще си загуби парламентарния имунитетм, "защото аз съм дисидент".

Тя нарече решението срещу нея като "сплашване" и заяви, че тя "се е осмелила да каже това, което всички френски хора мислят".

Нейният баща, Жан-Мари Льо Пен, лидер на Националния фронт, има няколко присъди за расизъм, а Европейският парламент свали имунитета му през 1997 г. По-късно той бе глобен от германски съд за омолаважаване на Холокоста. Той беше определил нацистките газови камери като "малък детайл" през Втората световна война.

Съгласно правилата на Европейския парламент, членовете на Европейския парламент имат имунитет спрямо всички становища, изразени от тях в рамките на парламента.

Но в правилата се казва, че "имунитетът не може бъде използван, когато един от членовете (на парламента) е заловен на мястото на извършване на нарушение, и не е пречка за Европейският парламент да упражни правото си за отнемане на имунитета на някой от неговите членове".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай