ЕК промени закона за лечение в чужбина

ЕК промени закона за лечение в чужбина | StandartNews.com

Брюксел. Европейската комисия вдигна ограниченията за лечение в чужбина, като въведе промени в закона за лечение в чужбина и здравно облужване на граждани от страните-членки.

Според новите норми за мобилност на пациентите, гражданите на страните членки на ЕС ще могат да се лекуват в други страни с равностойни права. Цената на лечението ще се поема от националната здравна каса по тарифите на лекуващата страна, предаде бТВ.

Разликата в цената на лечението на определено заболяване ще е за сметка на пациента. Ако в някои страни липсва лечение за по-редки болести, то тогава всичко е за сметка на здравната каса.

При специфични и скъпи лечения с престой ще е необходима предватителна оторизация. Оторизация за лечение в чужбина не може да бъде отказана, ако в страната на място трябва да се чака дълго за лечение или липсва експертно, специализирано обслужване.

ЕС ще изгради общаоевропейска мрежа на здравните заведения и техните специфики, за да могат гражданите да направят избор на здравните завдения. Статистиките показват, че лечението в чужбина е само 1% от обществените раходи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай