Петък,

ЕК призова за еднакви правила за шистовия газ

От: Failed to load user -
943
ЕК призова за еднакви правила за шистовия газ
A
A
A

Брюксел. Европейската комисия поиска страните членки на ЕС да приемат общи екологични и здравни правила в случай, че използват противоречивия фракинг за разработването на ресурсите от шистов газ.

"Експертите са съгласни, че извличането на шистовия газ води до по-високи рискове и кумулативни въздействия върху околната среда в сравнение с конвенционалния добив на газ", се казва в проектодокумента, предоставен на АФП.

"Ако подобни екологични и здравни рискове, липсата на прозрачност и здравната несигурност останат неразрешени, обществените проблеми ще продължават да съществуват",се казва в документа. На държавите-членки се препоръчват редица мерки, които да следват ако искат да разработват ресурсите от шистов газ. Например, преди да се одобри проекта, те трябва да гарантират, че се извършва стратегическа екологична оценка, за да може да бъде преценен рискът за другите повърхностни и подземни ресурси, като например водоснабдяването. Обществото също трябва да бъде информирано за химикалите, използвани във фракинга, състава на отпадъчните води и резултатите от мониторинга. Фракингът включва инжектиране на химични вещества и вода под много високо налягане, за да бъдат разрушени шистовите скални образования дълбоко под земята и по този начин да освободят газа и петрола, които съдържат.

Пакетът ще замени досегашната програма на Европейската комисия, която предвижда въглеродните емисии да бъдат намалени с 20% до 2020 г. спрямо 1990г


Всички новини от категория Шоу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички