ЕК няма да коментира отделни назначения у нас

Премиерът Орешарски се среща с Барозу на 21 юни

ЕК няма да коментира отделни назначения у нас | StandartNews.com

Брюксел. Европейската комисия (ЕК) отказа да коментира избора на новия началник на ДАНС, предаде БНР.

Относно назначаването на новия председател на агенцията говорителят Марк Грей заяви, че ЕК няма практика да коментира отделни назначения в страните-членки. "Имаме дълга политика да не коментираме отделни личности, които се назначават в различните държавни органи, така че няма да коментирам конкретния човек. Мога да коментирам общо борбата с организираната престъпност в България", каза той.

От Комисията подчертаха значението, което отдават на доброто ръководство и прозрачните процедури при подобни назначения. Говорителят на Европейската комисия Марк Грей, припомни, че за съжаление, през последните години очакваните от България резултати за борбата с организираната престъпност идват много бавно:

„Много пъти сме подчертавали, че доброто ръководство има значение. Непрозрачните процедури, които не дават възможност да се разгледат въпросите за почтеността и компетентността, много затрудняват установяването на доверие в системата".

Марк Грей добави още, че повдигнатите наскоро обвинения към бившия шеф на ГДБОП, както и други актуални противоречия, показват колко е важно да има независимо и професионално ръководство в правоохранителните органи, работещи срещу организираната престъпност.

Заключението на Комисията е, че скорошните организационни промени и днешното решение за ръководството на ДАНС изискват удвоени усилия за всеобхватни и координирани мерки в борбата срещу организираната престъпност.

На 21 юни на среща с Жозе Барозу ще бъде премиерът Пламен Орешарски. Срещата е поискана от българска страна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай